Sandra: “Op vakantie in Bretagne eet ik graag galettes; een Franse pannenkoek gemaakt van boekweitmeel. Voedzaam, maar vooral heel erg lekker en met hartig of zoet beleg écht een traktatie! Mijn zoete variant heeft een karamelcrème van dadels. Top met een glaasje cider erbij!”
Sandra’s vorige recept gemist: hier vind je haar vegan wintertosti met zuurkool
- Tekst gaat verder onder de foto
Biologisch en budget : vegan galettes chocolade
- Vegan, gluten- en lactosevrij
- ca 8 stuks
- € 0,49 p.p.
Dit heb je nodig
- 250 gram boekweitmeel
- 1 tl zout
- 2 tl kokospalmsuiker (optioneel)
- 1 el appelazijn
- 50 gram plantaardige boter (gesmolten)
- 300 ml water
- Vervanger van 2 eieren: 2 el lijnzaad mengen met 6 el water en 10 minuten laten staan)
Karamelcrème:
- 200 gram ontpitte majoul dadels
- 75 ml koude sterke koffie (of 75 ml water en 2 el notenpasta)
- Chocolade nibs (optioneel)
- Kokosslagroom (optioneel)*
Doosje aardbeien (optioneel voor in het seizoen, of gebruik ze uit de diepvries)
Zo maak je het
- Meng de droge ingrediënten en voeg daar de natte ingrediënten aan toe tot een galettes beslag (dikte als pannenkoekbeslag, is het beslag te dik voeg dan wat water toe). Zet het beslag minimaal 1 uur in de koelkast.
- Mix ondertussen de ontpitte dadels met 75 ml koude sterke koffie in een blender tot een crème.
- Bak op een laag vuur 8 galettes van het beslag. Bak ze 1 à 2 minuten. Maak met een spatel voorzichtig de randen los en keer om voor nogmaals 1 à 2 minuten.
- Besmeer één zijde van de galettes met de karamelcrème, rol deze op en snijd hem in gelijke stukjes. Doe dit met alle galettes.
- Zet de galettes stukjes rechtop en serveer ze met de rest van de karamel, chocolade nibs en bijvoorbeeld rood fruit.
TIP: Geen vers fruit? Je kunt ook ontdooit diepvriesfruit gebruiken. Heb je een feest? Maak een galettes-taart door de met karamel besmeerde galettes op elkaar te stapelen en in punten te snijden. Lekker met een toefje kokosslagroom* 😊
WEETJE vegan slagroom
Voor een plantaardige slagroom zet je een blikje kokosmelk 24 uur in de koelkast. Daardoor zakt het kokoswater naar beneden. Schep vervolgens de kokosroom voorzichtig van het water en klop het op. Je kunt het eventueel zoeten met wat ahornsiroop.
Eet smakelijk!
Sandra
Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Wil je genieten van makkelijk en biologisch met een zo klein mogelijk budget, probeer dan eens Ekomenu. Met de code livegreenmagazine krijg je 25% korting bij de eerste bestelling van een flexibel lidmaatschap. Hier kun je het bestellen.
Gastblogger Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie