Plantaardige eiwitten zijn onze toekomst. Graag maken wij plaats voor #BioHeld Wouter Klaasse Bos (28). Als biologisch akkerbouwer pioniert hij in de Flevopolder met verse frisgroene Edamame bonen. Een enorme uitdaging: “Samen met nog vier bio telers werken wij zo mee aan de eiwittransitie en doen waar anderen alleen over praten: een compleet nieuwe teelt beginnen die bijdraagt aan een volhoudbaar landbouwsysteem. Daarvoor is er een mooie samenwerking met boeren, onderzoekers, de overheid, ondernemers en het onderwijs. Om dit project echt te laten slagen, hebben wij jouw hulp als consument ook hard nodig.”
Ook interessant: jong geleerd is oud gedaan: start groen
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Sojabonenteelt: “Een enorme uitdaging, maar daar houd ik van”
Wouter nam het akkerbouwbedrijf in 2013 over van zijn vader: “Hij teelde gangbaar, maar na mijn stage bij een Duitse biologische akkerbouwer besloot ik biologisch te gaan telen. Ik werk zoveel mogelijk zonder externe input, en dus ook zonder kunstmest en chemische middelen. Mijn doel is dan ook een volhoudbaar landbouwsysteem te hanteren met zo een min mogelijk negatieve effecten op de omgeving. Dit alles begint bij een optimale bodem die ook met de huidige klimaat uitdagingen vitale en gezonde gewassen produceert. Een enorme uitdaging, maar daar houd ik juist van. Vandaar ook mijn deelname aan deze eiwittransitie met sojabonenteelt.”
De frisgroene Edamame boontjes staan steeds vaker op ons menu, onder meer in de trendy Poké Bowls. Meestal komen die uit Azië. Hoe mooi is het om te kiezen voor de boontjes van Wouter: “Een prachtig Nederlands product met weinig voedselkilometers, dat bovendien een positieve bijdrage levert in de bodem.”
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Hoopvol project is op zoek naar jou
Dit sojabonenproject is een hoopvol project dat begint bij de boer: “Los van onze bijdrage in de eiwittransitie, zetten we hiermee ook een nieuwe manier van ketensamenwerking op, met transparantie en samenwerking als leidraad. Daarin staat het belang van een goed verdienmodel voor de boeren voorop, zodat we de sojaoogst verder kunnen optimaliseren. Maar voor een gezonde marktwerking kunnen we niet zonder de consument. Wil jij je met ons verbinden dan kan dat op drie manieren.”
3 tips om te participeren in deze eiwittransitie
- Kies voor Nederlandse soja in de winkel.
- Verkoopt jouw supermarkt geen Nederlandse soja? Het is er wel! Spreek de supermarktmanager hier op aan, stuur een mail naar het hoofdkantoor of vertel via social media dat je graag soja van Nederlandse bodem eet om deze boeren te steunen en tag jouw supermarkt.
- Heb jij een idee hoe het projectteam jou beter kan betrekken bij de eiwittransitie? Stuur jouw input via redactie@livegreenmagazine.nl om gezamenlijk deze eiwittransitie verder te brengen
#BioHeld eiwittransitie gelooft in samenwerking
Wouter: “Ik geloof dat de plantaardige transitie groot gaat worden, maar dieren blijven belangrijk in de landbouw. Heel waardevol is mijn nauwe samenwerking met een biologische veehouder: het gras/klaver dat wij telen gaat als voer naar zijn koeien. De overblijfselen van het graan gebruikt hij als stro in zijn potstal. De nutriënten en organische stoffen in de mest van zijn koeien breng ik vervolgens weer terug op het land om het vruchtbaar te houden. Want ook bij deze sojateelt zijn wij volledig afhankelijk van de grond. Die bepaalt de vitaliteit van het gewas. Bijsturen met middelen is dan niet nodig en kunnen wij in de biologische landbouw ook niet.”
Lekker genieten van verse sojaboontjes uit de Flevopolder
Wouter focust met zijn teelt op verse soja, voor humane consumptie: “Onze grond heeft de kwaliteit om een mooie sojaboon te leveren, direct bestemd voor jou als consument. Het is geen ingrediënt voor bijvoorbeeld vleesvervangers waar een droge, meer bittere boon uit het buitenland voor wordt gebruikt. Mijn verse soja verrijkt mijn bouwplan en is als stikstofbinder voordelig voor de uienoogst die erna komt. Maar ik vind het vooral mooi dat ik jou als eindconsument de kans bied om te genieten van deze heerlijke lokale boontjes. Mijn hoop is dat jij ook voor deze plantaardige eiwitten uit Nederland kiest. Je vindt ze nu alleen nog in het vriesvak bij de natuurvoedingszaak. Om dit te veranderen kun je in jouw supermarkt aangeven dat je geen Aziatisch product, maar Dutch Edamame boontjes uit Nederland wilt kopen. Die zijn er namelijk gewoon.”
“Wil jij meedoen aan de eiwittransitie en bijdragen aan een volhoudbaar landbouwsysteem? Vraag dan in jouw supermarkt om Edamame boontjes uit Nederland. Die kan de supermarkt gewoon inkopen voor jou.”
Eiwittransitie dankzij bijzondere inzet van velen
Het is ongelooflijk hoe in vier jaar tijd een compleet nieuw gewas is geïntroduceerd op de Nederlandse akkers. En dat dit dus kan: op een gezonde manier, dichtbij huis ons voedsel telen. Mede dankzij de visie van de Provincie Flevoland is deze compleet nieuwe sojateelt naar Nederland gebracht. In 2018 was er nog niets. Via onderzoek en onderwijs, samen met de boeren, overheid en ondernemers, is hard gewerkt. Vanaf de zaadveredeling tot aan het verse frisgroene knapperige boontje was alles nieuw. Er werd rekening gehouden met verschillende soorten teeltgrond, hoe te oogsten, het transport en de verwerking. Elke stap in de keten werkte mee, onder de bezielende begeleiding van Green Organics uit Dronten. Met als resultaat: via een hele korte keten ruim 300.000 consumentenverpakkingen sojaboontjes in het vriesvak. Jan Groen van Green Organics: “Het was een enerverende weg, maar het goede nieuws is dat we in staat zijn om verandering tot stand te brengen. Als we maar willen. Together we care.”
Heb jij een idee hoe jij je als consument kan verbinden met de sojaboeren? Mail het naar redactie@livegreenmagazine.nl om gezamenlijk verder te komen in deze eiwittransitie.
Anton Bom zegt
Prachtig positief stuk, alleen jammer dat Wouter het nodig vindt zich te profileren ten koste van……
1 Gangbare akkerbouw
2 Bonenteelt voor vleesvervangers. Deze worden namelijk ook gewoon in Nederland geteeld en vormen een belangrijk onderdeel van de eiwittransitie!
Redactie zegt
Dag Anton, dank voor jouw reactie. Jammer dat ons artikel op deze manier bij jou binnenkomt. Dat is geenszins de bedoeling en ook niet de strekking van de inhoud. Het enige dat wij willen is mensen bewust maken dat ze boeren, zoals Wouter, kunnen steunen door hun producten te kopen. Daarmee kan Wouter doorgaan op de weg die hij is ingeslagen. Uiteraard zijn er meerdere goede initiatieven, wij hebben Wouter een podium gegeven. Hopende jou zo voldoende te hebben geïnformeerd. Hartelijke groet.