Sandra: “Sta je in de winkel en heb je geen idee wat je met zo’n blok tempeh kunt doen? Deze smakelijke vegan vleesvervanger kun je in allerlei gerechten verwerken. Ik maakte dit gemengde bonen recept; pittig gekruid met een zelf samengestelde Spicy Mexican kruidenmix. Heerlijk met guacamole!”
Sandra’s vorige recept gemist? Hier vind je haar biobudget vegan boerenkool herfstsalade
- Recept gaat verder onder de foto
Biobudget Mexicaanse bonen met tempeh
- Vegan, gluten- en lactose vrij
- 4 personen
- € 1,85 p.p. bonenschotel
- € 1,00 p.p. guacamole
Dit heb je nodig
- 300 gram tempeh in kleine blokjes
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 el tomatenpuree
- 1 gesnipperde rode ui
- 1 geperst teentje knoflook
- 1 rode paprika in kleine blokjes
- 2 blikken uitgelekte en afgespoelde gemengde bonen
- 2 a 3 el zelfgemaakte Spicy Mexican kruidenmix*
Zo maak je het
- Meng de blokjes tempeh, tomaat en tomatenpuree met de *Spicy Mexican kruidenmix en laat minstens 30 minuten marineren.
- Bak de ui samen met de paprika aan in wat olie en voeg de gemarineerde tempeh met tomaat toe, bak voor ca 6 minuten.
- Schep de uitgelekte bonen erbij en warm het geheel nog even door (voeg een half blikje water toe als je gerecht te droog wordt).
- Serveer met **guacamole en verse peterselie of koriander.
*Spicy Mexican kruidenmix: 1 el Cayennepeper, 1 el uienpoeder, 1 el gedroogde oregano,1 tl gerookte paprikapoeder(optioneel), ½ el paprika poeder, ½ el knoflookpoeder, ½ el gedroogde koriander, ½ el cacaopoeder, ½ tl kaneel
**Guacamole: prak 2 avocado’s grof, snijd 2 tomaten, zonder zaadlijsten, in hele kleine stukjes en roer deze erdoor. Pers 2 tenen knoflook uit boven het mengsel en breng op smaak met 1 th Cayenne peper, ½ el citroensap en 1 el soja yoghurt. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat koriander of peterselie.
TIP: Te pittig 😉 ? Schep wat zure room op het gerecht.
Weetje vleesvervangers
Wil je wat vaker een vleesloze dag inplannen, dan is het goed je te beseffen dat veel kant-en-klare vleesvervangers niet zo gezond zijn. Vaak bevatten ze veel zout en verzadigd vet. Tempeh zijn gefermenteerde sojabonen en in tegenstelling tot de meeste andere sojaproducten is dat de hele sojaboon. Daarmee krijg je dus heel veel vezels binnen. Tel daarbij op het hoge eiwitgehalte, de vele vitaminen en mineralen, (o.a. vitamine B2, ijzer, calcium, magnesium en selenium) en isoflavonen die zorgen voor een verbeterde insulinegevoeligheid. Reden te meer eens vaker voor tempeh te kiezen dus!
Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Wil je genieten van makkelijk biologisch met een zo klein mogelijk budget probeer dan eens Ekomenu. Met de code livegreenmagazine krijg je 25% korting bij de eerste bestelling van een flexibel lidmaatschap. Hier bestel je jouw Ekomenu.
Gastblogger Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie