Sandra: “Deze curry van aubergine vind ik echt comfortfood. Ik gebruikte jackfruit als vleesvervanger. Samen met de doperwten en chilivlokken een smaakvol, pittig gerecht met een knipoog naar de Marokkaanse keuken.”
Sandra’s vorige recept gemist? Hier vind je haar romige vegan aspergesoep
- Recept gaat verder onder de foto
Bio vegan jackfruit curry met aubergine
- Vegan, gluten- en lactosevrij
- 3 a 4 personen
- Ca € 2,49 p.p.
Dit heb je nodig
- 1 bol knoflook, ongepeld
- Olijfolie
- 2 Aubergines in grove stukken
- 2 el kokosolie
- ½ el gemalen kurkuma
- 2 el gedroogd korianderblad of -zaad
- ½ el komijnzaad
- 1 tl kaneel
- 2 tl chilivlokken
- ½ el mosterdzaad
- ½ cm verse gember (geraspt)
- 200 gram tuinerwtjes (diepvries), beetgaar gekookt
- 1 blikje kokosmelk
- 1 blik young jackfruit (à 400gr), afgespoeld en uitgelekt
- Bosje verse koriander
Zo maak je het
- Snijd het kapje van de knoflookbol. Zet hem in een klein ovenschaaltje en giet er wat olijfolie over. Pof de knoflook 10 a 15 min op 200 graden en laat afkoelen.
- Maak van de kurkuma, koriander, komijn, kaneel, chili, mosterdzaad, en verse gember in een vijzel een pasta.
- Bak dit op middelhoog vuur in de kokosolie tot het gaat geuren. Voeg de aubergine toe en na 10 minuten het jackfruit. Laat nog 5 minuten zachtjes meebakken.
- Pureer de doperwtjes samen met 3 gepofte tenen knoflook en kokosmelk tot een grof mengsel. Schep dit door de aubergine en laat de curry nog ca 3 – 5 minuten stoven. Breng op smaak met grof zeezout en peper.
- Serveer met verse blaadjes koriander en (glutenvrij) naanbrood.
TIP: Je kunt de gepofte knoflook een paar dagen goed houden in de koelkast. Erg lekker om op een geroosterd stukje stokbrood te smeren 😉
Weetje Jackfruit
Jackfruit heeft een vlezige textuur en is daardoor een uitstekende vleesvervanger. Je kunt het overal voor gebruiken. De vrucht met zijn stekelige huid en vezelige binnenkant zit vol met voedingsvezels en mineralen maar bevat bijna geen calorieën. Daarmee is jackfruit een perfect natuurlijk alternatief als je gezond en bewust wilt eten met minder vlees. Koop je biologische jackfruit, dan is dat meestal ook van kleine boeren bedrijfjes, zoals in Sri Lanka, zodat je daarmee ook sociaal goed bezig bent.
Wil je genieten van makkelijk biologisch met een zo klein mogelijk budget, probeer dan eens Ekomenu. Met de code livegreenmagazine krijg je 25% korting bij de eerste bestelling van een flexibel lidmaatschap. Hier kun je het bestellen.
Sandra
Geen recept meer missen van mij? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis e-Kookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Anne zegt
Wat n slecht recept. De kooktijden zijn veel te kort. Heb t weg moeten gooien
sandra zegt
Hallo Anne,
Dank voor je reactie, wat jammer dat je de kooktijd te kort vindt. Zoals in het recept beschreven is de totale kooktijd ca 20 minuten. Voor mij was deze gaar tijd voldoende. Je kunt de bereidingstijd natuurlijk altijd aanpassen en tussendoor even proeven of het, naar jouw smaak, gaar genoeg is.
mvg, Sandra