Sandra: “Door te variëren met je voeding krijg je een diversiteit aan vitaminen en mineralen binnen. Vervang je tarweproducten bijvoorbeeld eens voor glutenvrije gierst. Gierst is zeer veelzijdig en zowel warm als koud te gebruiken. In deze saladebowl combineerde ik het met gemarineerde rauwe biet, bleekselderij, wortel en avocado. De geroosterde hazelnoten on top geven een heerlijke bite.”
Sandra’s vorige recept gemist? Hier vind je haar bio vegan gepofte knolselderij
- Recept gaat verder onder de foto
- Gluten- en lactosevrij
- 4 personen
- Ca € 1,98 p.p.
WEETJE GIERST
Gierst bevat veel meer eiwit en ijzer dan andere graansoorten. IJzer is belangrijk voor het transport van zuurstof in je bloed. Extra goed wanneer je veel sport, zwanger bent, borstvoeding geeft of in de groei zit. De combinatie met vitamine C bevordert de opname van ijzer nog eens extra. Het mooie van de gierstteelt: er is veel minder water voor nodig is dan bijvoorbeeld voor rijst. Bij de oogst dienen de stelen als veevoeder en biobrandstof.
Dit zijn de biologische ingrediënten:
- Ca 200 gram gierst, gekookt volgens de verpakking
- 2 rauwe bietjes in dunne plakken (gemarineerd in 2 el azijn, 1 el olijfolie, 1 el ahornsiroop, 1 el limoensap)
- 1 grote wortel, geraspt
- 2 bleekselderijstengel in plakjes
- 2 avocado in reepjes besprenkeld met beetje limoensap
- 1 limoen, sap en rasp (vitamine C)
- 2 bosuitje gesneden (optioneel n.a.v. het seizoen)
- Gedroogde- of verse munt naar smaak (uit eigen vensterbank)
- Handje ongebrande/gezouten hazelnoten
- Kruidenzout
Dressing:
- 2 el yoghurt (plantaardige vervanger voor vegan variant)
- ½ pot geroosterde paprika’s
- Kruidenzout/peper naar smaak
En zo maak je de gierst-groente-bowl
- Meng de gekookte gierst met de wortel, munt en 1 el limoensap en -rasp. Breng op smaak met kruidenzout.
- Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan.
- Mix de ingrediënten voor de dressing met een staafmixer tot alles romig is.
- Vul 4 bowls met het gierstmengsel, de bleekselderij, reepjes avocado, plakjes biet en een el dressing. On top de gesneden bosui en geroosterde hazelnoten. Eet smakelijk!
Tip: Maak de bowl ook eens met broccoli en geroosterde walnoten on top! NoWaste: met een restje gekookte gierst kun je prima muffins bakken!
Bijpassende bio wijn
Serveer je deze heerlijke bowl tijdens een lente-avond aan je gasten? Deze biologische wijn van False Bay combineert er uitstekend bij. Deze is met natuurlijke gisten gefermenteerd en wordt gemaakt op het Zuid-Afrikaanse Estate Waterkloof, waar volledig biodynamisch wordt gewerkt. De wijngaarden liggen vlakbij zee op een helling. De smaak van de Chardonnay combineert perfect met de zoetige paprikasaus.
Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Gastblogger Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie