Dit keer een pannenkoekrecept, maar dan anders: glutenvrij met biologische fonio van de Afrikaanse vrouwen uit Solange’s blog en verse biologische rauwe melk en biologische eitjes uit de wei van bio boerin Annemiek.
Ook lekker: bio bordje vegan fonio porridge met vers fruit
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Fonio: graan voor de toekomst
Het glutenvrije fonio is een graan voor de toekomst, met bijzondere eigenschappen. Fonio is een graansoort (familie van gierst) die wordt gecultiveerd in Afrika, zoals in Burkina Faso. Het groeit goed in een tropisch klimaat, waar ook sprake is van een droog seizoen. In Afrika wordt het gezien als de oudste gecultiveerde graansoort van het continent. De plant is bijzonder sterk en groeit goed op arme, droge grond. Dat maakt het telen van fonio zelfs goed om verwoestijning tegen te gaan. Fonio is veelzijdig en voedzaam met essentiële aminozuren die niet in andere granen voorkomen. Het heeft een hoog gehalte aan ijzer, calcium, zink, magnesium en B vitamines. Kies je voor biologische fonio van blogger Solange, dan steun je de Afrikaanse vrouwen in hun bestaan.
Rauwe melk
Melk die je in de supermarkt koopt is gepasteuriseerd om ziekmakende bacteriën te doden. Maar volgens onderzoeker Ton Baars wordt de heilzame werking van rauwe melk met goede bacteriën onderschat. Rauwe melk is puur natuur. Dat heeft voordelen. Zo bevat rauwe melk meer natuurlijke antilichamen, eiwitten en bacteriën dan gepasteuriseerde melk. Onderzoek laat zien dat kinderen die van jongs af aan rauwe melk drinken minder last hebben van astma en allergieën. Verse rauwe melk haal je bijvoorbeeld uit de melktap bij bio boerin Annemiek op het erf.
Recept BIO bord van de week
Het recept komt van Solange, zoals je hieronder in het filmpje kunt zien, die er heerlijk van heeft gesmuld.
Dit heb je nodig voor heerlijke glutenvrije pannenkoekjes:
- 200g fonio
- 200g cassavameel
- 150ml rauwe melk
- 2 eieren
- Snuf zout
Zo maak je het:
- Meng alle ingrediënten en voeg water toe tot je de gewenste beslagdikte hebt.
- Laat wat olie goed bruin worden en bak hier dunne pannenkoeken van. Even goed gaar laten worden en heerlijk smullen maar.
Zo bakte Solange de pannenkoekjes
Geef een reactie