Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en gastblogger Annemarie is haar koffer al aan het pakken om naar Calabrië, Italië af te reizen. Ze gaat samen met Ellen, schoonzus, mede-schrijfster van het boek Eetbare Schoonheid én organisator van de bergamotreis. In dit zonnige stukje Italië gaan ze bergamotvruchten plukken en workshops geven aan de groep vrouwen die met hen mee reizen om alles te leren over de bergamot.
Ook interessant: blog Annemarie over de boodschap van je lichaam bij blaasontsteking
- Tekst gaat verder onder de foto
Annemarie: Met de essentiële olie van de bergamotschil kun je heerlijke bergamotproducten maken voor je huid. En culinaire zaligheden, zoals een bergamotmarmelade. Die zou je écht eens moeten proeven! Ellen ontdekte het bedrijf dat we bezoeken jaren geleden toen ze in Italië op vakantie was in een prachtige wereld: geurig, kleurig en passievol, zoals de Italianen zelf.
Logeren op een familiebedrijf
We logeren op Il Bergamotte, de Azienda Agrituristica, het bedrijf van Ugo Sergi. Een bijzondere, zo intens integere man, die zijn carrière als advocaat vaarwel zei om samen met zijn vrouw Titiana het familiebedrijf voort te zetten in Amendolea. Op hun bedrijf draait alles om hoop (esperanza), bloeien (firenze) en om vertrouwen (fiducia). Symbool voor hun manier van leven.
Bergamotplant of bergamotboom
Je moet de bergamotvrucht niet verwarren met de bergamotplant. Bergamotvruchten groeien in de bergamotboom en Calabrië heeft de hoogste en beste opbrengst van bergamotvruchten. De kwaliteit van de Calabrese bergamotvrucht, en dus ook die van de olie, is ongeëvenaard en superieur.
De eerste geschriften die over bergamot vertellen dateren uit 1600. Er wordt geschreven over de ‘neuzen’; parfumeurs die een neus hadden voor goede geuren en de mooiste parfums ontwikkelden waarin bergamot heel vaak één van de ingrediënten was en nog steeds is. De neuzen waren heel belangrijk. De kennis over het creëren van een parfum ging over van de ouders op hun kinderen. Je werd niet zomaar neus. Het beroep ‘neus’ is nog steeds een bijzonder en goed betaald beroep.
Bergamot en geluk
De bergamot is de Koningin onder de citrusvruchten. Met haar frisse groene en gele vruchten straalt ze vreugde en vrolijkheid uit. Juist in de donkerste dagen van het jaar, in de wintermaanden wanneer er minder zon is, zijn haar vruchten rijp en omringt je met haar geur die blij maakt: fris, fruitig en bloemig tegelijk. Van de schil van deze zonnevruchten wordt de zo bijzondere bergamotolie gemaakt, die zon en geluk schenkt.
De Italiaanse professor Paolo Rovesti deed aan de universiteit van Milaan verschillende onderzoeken naar bergamotolie en neurologie en heeft kunnen aantonen dat het gebruik van bergamotolie positieve resultaten geeft bij onder andere angst en depressies. De bergamot is misschien wel de meest happy en zonnige vrucht die er is. De olie is geweldig om te verdampen. Fijn voor jezelf en zeker ook voor mensen die bij jou in de ruimte komen.
Het winnen van bergamotolie
Door persing van de schil krijg je bergamotolie. Eerst worden de vruchten gewassen en daarna worden de schillen geraspt in een speciale machine. De geraspte schil wordt gecentrifugeerd om de essentiële olie, het water en de pulp van elkaar te scheiden. Voor 1 liter olie is 200 kilo bergamotvruchten nodig. Het persen gebeurt van november tot en met maart; eerst de groene, onrijpe vruchten en in maart de rijpe gele. De beste kwaliteit bergamotolie komt van de januari en februari oogst. Ik vind het altijd heel bijzonder om de kisten vruchten die ik pluk te begeleiden naar de perserij en getuige te zijn van het proces van persen.
Culinaire bergamot
De bergamotvruchten worden bijna niet gegeten; de smaak is nogal heftig en zuur, maar heel gezond. Als schijfje in je thee of de schil verwerkt in marmelade, likeur, sukade en grappa is het wel lekker. Uit onderzoek blijkt dat het sap van de bergamot cholesterolverlagend werkt. Dit kun je net zo gebruiken als citroen- of limoensap. Ook is het heerlijk om een paar druppels bergamotolie of geraspte schil door je cakebeslag of koekjesdeeg te mengen.
Bergamot in de zon
Net als andere citrusoliën is bergamotolie fototoxisch: het maakt je huid gevoelig voor zonlicht. Aan te raden is daarom bergamotolie vooral in verzorgingsproducten voor de nacht te gebruiken. Maar is er geen felle zon, zoals in de Nederlandse wintermaanden of de zachte Calabrese winterzon, dan kun je de olie prima overdag gebruiken. Bergamot is vooral een vriendelijke olie voor je huid en voor verrassend gebruik in de keuken.
Wanneer er vraag is, komt er aanbod
In Nederland kun je de vruchten wat minder makkelijk kopen. Een goede tip: vraag er steeds opnieuw om, net zolang tot de groenteboer of marktkoopman ze bestelt omdat er veel vraag naar is! Of bestel ze online op vers-bestellen.nl Of doe als ik en reis elk jaar lekker naar Italië om zoveel mogelijk olie en vruchten mee naar huis te nemen. Zo kan ik nog heel lang nagenieten!
Ik wens jullie allemaal een gelukkig Nieuwjaar!
Geef een reactie