Ben jij in de overgang en heb je daar last van? Eén troost: je bent de enige niet! Sterker nog, slechts een handjevol vrouwen merkt helemaal niets van de overgang. De rest van ons krijgt in meer of mindere mate te maken met opvliegers, nachtelijke zweetaanvallen of stemmingswisselingen… Lekker dan… Dit is al sinds mensenheugenis zo en daarom heeft Grootmoeder Tips.
Voor de overgang is het geslachtshormoon oestrogeen verantwoordelijk. Hiervan neemt de productie op een gegeven moment af. Daardoor stopt de rijping van eicellen en daarmee ook je menstruatie. Je bent in de overgang! De periode na je laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. Heb je een jaar lang geen menstruatie meer gehad, kun je ervan uitgaan dat jouw overgang voorbij is.
Botontkalking
Dingetje is wel, dat oestrogeen er onder meer voor zorgt dat er voldoende calcium in je botten komt en blijft. Na de overgang neemt dus ook je hoeveelheid bot af. Gelukkig kun je er zelf nog wel veel aan doen om dit proces – botontkalking! – te vertragen. Beter nog is om voor je overgang al aan stevige botten te werken. Zo doe je dat:
- Eet kalkrijke voeding (melkproducten)
- Zorg voor voldoende vitamine D (regelmatig buiten met ontblote armen)
- Beweeg regelmatig
Extra kilo’s
Helaas, helaas, behalve dat jij in de overgang bent, is je stofwisseling dat ook. Die gaat trager werken door een veranderd hormonaal evenwicht en dus kun je dikker worden als je niet uitkijkt. Heb je een lusteloos gevoel? Grijp niet naar de alcohol, ga niet snacken en snoepen maar ga er op uit. Lekker naar buiten, bewegen!
Voeding
Ook via je voeding kun je klachten verminderen. Bijvoorbeeld met salie, een kruid. Maak hiervan een lekkere kruidenolie, die je overal voor kunt gebruiken. Zoals over de pasta of om in te wokken. Zo maak je ‘m:
Hak 60 gram verse salieblaadjes fijn. Stop die in een fles en voeg een halve liter sojaolie toe. Zet de afgesloten fles een week in de zon op de vensterbank. Schud de fles dagelijks. Na een week filter je de olie en giet deze in een nieuwe fles. Ter decoratie kun je er nog een blaadje verse salie aan toevoegen.
In Aziatische landen lijken vrouwen minder last te hebben van de overgang, zoals in Japan. Daar staat dagelijks soja op het menu. Soja bevat fyto-oestrogenen die vergelijkbaar zijn met ons hormoon oestrogeen.
Grootmoeders tip
Ook grootmoeder werd tijdens de overgang ’s nachts vaak badend in het zweet wakker. En waar jij het natte goed gewoon in de wasmachine gooit, moest zij dat met de hand weer schoon zien te krijgen…! Saliethee hielp haar dan. Daarvoor legde ze een gedroogd salieblad in een kopje en gooide daar kokend water over. Even laten trekken en eventueel zeven en klaar is je thee. Drink dit twee tot drie keer per dag en niet langer dan een week achter elkaar. En heb je continue opvliegers dan is grootmoeders tip vlierbloesemthee. Dat bevordert de transpiratie en maakt de opvliegers heftiger, maar ze duren veel korter. Aan jou de keus.
Ook een idee
Ga lekker in bad met tien druppels cipresolie. Dat brengt je hormoonhuishouding meer in balans en vermindert slapeloosheid. Last van zweetaanvallen? Gebruik dan jeneverbesolie.
Boek vol wijsheden
Deze wijsheid staat in het boek ‘Grootmoeders Tips – gezondheid’. Je vindt hier nog veel meer eenvoudige adviezen en wijsheden, zoals men vroeger naar gezondheid keek. Van hooikoorts, haaruitval en eczeem tot blaasontsteking aan toe. De meeste oplossingen vind je trouwens gewoon in huis.
Grootmoeders Tips – Stan van Eck.
176 pagina’s
ISBN: 9789461561978
Bertram +de Leeuw Uitgevers
paní zegt
Yep, vol in de overgang en daar word je niet altijd even vrolijk van… nuttige tips zijn dan ook zeer welkom.
Salie is inderdaad een fijn kruid en zeker om er thee mee te zetten, nog lekker ook. Ik gebruik ook regelmatig salie bij pompoenrecepten.
En tja de extra kilootjes…, regelmatiger wat kleine porties eten helpt ook en avonds van een kleiner bordje eten…