Enige tijd geleden was ik samen met Iris naar de lancering van de Arab Food Lovers. Zelf heb ik een jaar in Marokko (Fès) gewoond en heb altijd een liefde voor het land, de cultuur en keuken overgehouden. De Marokkaanse Nadia Zerouali (schrijfster van vele Arabische kookboeken, foodies magazine en 24Kitchen) kookte voor ons heerlijk Arabisch eten. Dankzij haar uitspraak die avond, snap ik waarom ook ik een Arab Foodlover ben: ‘eten zonder kleur of smaak is als een huwelijk zonder seks’.
Ook interessant: Duurzaam plantaardig koken: fermenteren met Lisette Kreischer
Toen ik in Fès woonde, heb ik ook Arabisch geleerd. Dat vond ik leuk én handig. Zo deed ik mijn boodschappen in het Arabisch en konden de marktlui geen financieel slaatje uit mij slaan. Die avond begroette ik Nadia Zerouali in haar eigen moedertaal: Salam aleijkoem, kif dayra? Kolchi becher? Verbaasd keek ze me aan en er was gelijk een klik.
Wekelijks de tagine op tafel
Arab Food Lovers is dé online Arabische speciaalzaak voor producten uit het Midden-Oosten. Nadia was aanwezig om met de authentieke producten van de site de duizend-en-één-smaken van de Arabische keuken aan ons te laten proeven. En ons enthousiast te maken voor de Arabische keuken natuurlijk. Maar ja, dat was ik allang. Bij mij thuis wordt de tagin wekelijks gebruikt. Laatst kwamen er nog vrienden eten die ik op een authentieke lamstagine had getrakteerd. En die gooide hoge ogen bij mijn gasten.
Fairtrade van kleine boeren
Toch wist ik veel dingen nog niet. Bijvoorbeeld dat er ook Arabische pasta bestaat. Je weet wel, van de Italiaanse keuken. En vermicelli. Alleen wordt die in Arabische landen vaak geroosterd in een droge koekenpan en dan toegevoegd aan soep. Daardoor zwelt de vermicelli niet zo op en krijg je een lekkere licht nootachtige smaak. Ook de Arabische risotto (vogelbekje, vanwege de vorm), maar dan van tarwe, had ik nog nooit gezien. Volgens Nadia is het verschil tussen Arabische en Italiaanse pasta dat je Arabische pasta niet in water, maar in de saus gaar kookt. Deze producten kun je allemaal online kopen. En belangrijk: ze komen vaak van kleine boeren, die fairtrade betaald worden.
Nadia Zerouali: ‘Eten zonder kleur of smaak is als een huwelijk zonder seks.’
De geur van Marokko in Ras el Hanout
Nadia vertelde wat ik zelf ook ervaar: ‘als je met mooie producten kookt, kan het eigenlijk niet mis gaan.’ Ras el Hanout is zo’n product, een kruid dat bij mij thuis vaak gebruikt wordt. Volgens Nadia kan geen enkele Ras el Hanout hetzelfde zijn, want vertaald betekent het ‘kruidenmengsel van het huis’. Het is dus maar net wat de verkoper er doorheen doet. In elk geval gaat er bij mij geen zelfgemaakte tomatensoep meer in een bord als er geen Ras el Hanout inzit. Maar ook een kiptagine of couscousschotel maak ik er lekker mee. Door het gebruik van Ras el Hanout krijgt mijn huis bovendien een heerlijke Marokkaanse geur en zijn we weer even terug in Fès.
We starten met een tomaten couscous soep. Grappig, zo heb ik couscous nog nooit gebruikt. Eigenlijk is de couscous de vermicelli. Bovenop uiteraard een flinke toef koriander. Heerlijk!
Daarna komt de Arabische ‘risotto’, ook wel vogeltongpilaf, met paprikapasta en dille. Deze pasta kende ik ook nog niet. Dat kan ook wel kloppen, want Nadia ontwikkelde al deze recepten zelf. Daarbij laat ze zich niet alleen beïnvloeden door de Marokkaanse eetcultuur, maar door die van diverse Arabische landen.
5 Tips van Nadia Zerouali
Nadia had nog een paar Marokkaanse wijsheden/ tips voor ons thuiskoks:
- Proef tijdens het koken! Je kunt geen goed gerecht op tafel zetten zonder regelmatig te proeven.
- Gebruik je kaneel en rozijnen dan krijgt je gerecht een zoete smaak, zonder suiker toe te voegen.
- Drie dadels per dag = een lang leven.
- Sumak, een soort onkruid, is een goede vervanger voor citroensap.
- Houd je niet van Parmezaanse kaas, dan is smen – gefermenteerde boter met kruiden – een goede vervanger.
De Arabische keuken staat volledig in het teken van kruiden en veel verschillende ingrediënten. De kruiden zorgen ervoor dat de gerechten heel smaakvol zijn. Kruiden die veel gebruikt worden zijn munt, peterselie komijn en sumak. Marokko wordt ook wel het land van melk en honing genoemd. Er wordt wel veel gebruik gemaakt van honing, maar melk vrijwel niet. Arabische gerechten worden volgens de Islamitische voedselvoorschriften klaargemaakt. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van varkensvlees.
Green GiveAway
Na afloop kregen we de speciaal voor ons samengestelde Arab Foodybox mee naar huis. Hierin zitten 15 verschillende merken en producten uit Arabische landen en een boekje met speciaal door Nadia ontwikkelde recepten om al kokend en proevend een culinaire reis door het Midden-Oosten te maken. Ik ben dus al fan, maar wil jou ook graag fan maken van deze keuken, waar veel vers en eerlijk wordt gewerkt.
We mochten 3 Arab Foodyboxen weggeven. De winnaars zijn Matthijs, Sjoerd en Eline. Gefeliciteerd!! Sturen jullie ons een berichtje met jullie adresgegevens? Aangezien Sigrid op dit moment op vakantie is, zullen jullie de Arab Foodybox na haar vakantie ontvangen.
Arab Food Lovers is het zusje van de al eerder gelanceerde Asian Food Lovers. Op deze online Arabische supermarkt vind je ruim 400 producten van de 16 beste Arabische merken, zoals granaatappelmelasse, rozenwater, sumak, Ras el Hanout, dadels en veel meer. Zoals een échte Marokkaanse tagine!
Kijk voor meer informatie op arabfoodlovers.nl.
Lees ook
anita pronk-rietvink zegt
jammer te laat gezien deze winactie, wel supermooie produkten!!
Sigrid zegt
Altijd even Live Green Magazine checken Anita 😉
Eline zegt
Ik ben niet zo bekend met de Arabische keuken, wel met de Italiaanse en die vind ik heerlijk. Daarom lijkt het me ontzettend leuk dit te winnen. Om op die manier mijn kookkunsten te kunnen uitbreiden in een andere richting. Volgens mij is de Arabische keuken ook gebouwd op eerlijke smaken, gezonde hoeveelheden groenten en kruiden en dat precies waar ik naar zoek bij het koken!
sjoerd zegt
Baba Ganoush! Geen idee of dit er in staat maar ik vind de rokerige smaak van deze spread altijd zo lekker en nu ik een rookoven heb lijkt het me tof om dit eens zelf te maken.
Matthijs zegt
Ik hou van kleurrijk eten. Waar ik in Nederland altijd als moeilijke eter bestempeld werd, at ik alles wat voor me kwam op mijn rondreis door Marokko. Wat ze daar soms met kruiden doen is simpelweg magie! Ik heb destijds ook een mooie tanjine gekocht toen ik terug in Nederland kwam, maar dit lijkt me een goede motivatie om die eindelijk eens te gebruiken!
Desirée Brinkhorst zegt
wat een mooi pakket om te winnen, de arabische keuken zal voor mij een heel nieuw avontuur zijn :-), ik denk dat ik er zelf vrij mee zou gaan experimenteren om zo zelf de mogelijkheden te ontdekken.
Inge zegt
Ik zou met enkele van de ingredienten (waaronder sumak) een fattoush-salade willen maken! Maar eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos als ik zo de inhoud van de box zie. Enkele ingredienten ken ik nog niet dus kijk er erg naar uit om er mee te gaan expirimenteren. Superleuk!
Susanne zegt
Ik heb ooit in de Atlas een verrukkelijke tajine berbère gegeten. Daar zou ik graag eens een vegetarische variant van willen proberen te maken.