Onze wereld kent vier internationale misdrijven: oorlogsmisdrijven, genocide, foltering en misdaden tegen de menselijkheid. Maar de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón en de Schotse advocaat Polly Higgins vinden dat aan deze zeer ernstige schendingen van het internationale recht een vijfde dient te worden toegevoegd: ecocide; de grootschalige vernietiging van onze ecosystemen.
Polly Higgins wordt ook wel de advocaat van de aarde genoemd. Voordat zij zich volledig op de ecocide-missie stortte, was ze werkzaam als advocaat in verschillende Londense rechtbanken. Ze verdedigde een man die tijdens een arbeidsongeval zwaar gewond was geraakt. Tijdens deze zaak realiseerde zich dat net ook de aarde zwaar gewond is geraakt en ook behoefte heeft aan een sterke advocaat. Die taak heeft Higgins inmiddels op zich genomen, want ze werkt aan een wetsvoorstel om van ecocide het vijfde internationale misdrijf tegen de menselijkheid te maken. Wij zouden haar met z’n allen moeten omarmen!
Persoonlijke verantwoording
Polly werd voor gek verklaard toen ze voor het eerst riep dat de aarde een advocaat nodig heeft. Degenen die ecologische verwoesting teweeg brengen zouden daarvoor aansprakelijk gesteld moeten kunnen worden. En dus aangeklaagd, gedagvaard en gestraft. Heel logisch eigenlijk, toch? Maar zo gaat het nu niet. Neem het stranden van olietanker Erika, 75 km voor de kust van Bretagne in december 1999, waarbij 400 km Franse kust verontreinigd raakte in één van Frankrijks grootste milieurampen. Eigenaar Total kreeg een boete van 375.000 euro en werd veroordeeld tot het betalen van bijna 200 miljoen euro schadevergoeding aan de Franse staat en de lokale visindustrie. Dat lijkt veel, maar het bedrijf maakte dat jaar 12 miljard euro winst en de boete zal geen aanpassing van de bedrijfsvoering tot gevolg hebben. Dat gebeurt wel als een wet het mogelijk maakt individuen ter verantwoording te roepen in plaats van rechtspersonen. Als de CEO van Total verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn eigen beslissingen, zal die niet meer zwichten voor de druk van aandeelhouders of lobby’s, maar preventief handelen.
Trouble in Paradise
Inmiddels is Polly geheel in dienst gesteld van de aarde. Als juridisch eco-activiste reist ze de wereld over om staatshoofden en andere betrokkenen van juridisch advies te voorzien met betrekking tot ecocide-wetgeving. Want ecocide-wetgeving is slechts een kwestie van politieke wil. Er hoeft maar één staatshoofd te zijn die de noodzaak van haar wetsvoorstel inziet om de bal aan het rollen te krijgen. Ook ontwerpster Vivienne Westwood doet mee. Zie haar prachtige filmpje ‘Trouble in Paradise’ hieronder.
Wil jij ook dat er een wet komt tegen Ecocide? End Ecocide in Europe vraagt de Europese Commissie de ecocide-wetgeving aan te nemen, die het vernietigen van of het aanbrengen van grootschalige schade aan ecosystemen, moet bestraffen en voorkomen. Zoals bij de kernramp in Fukushima waarbij de gevolgen een enorme ramp zijn. Wil jij het Europees burgerinitiatief om van ecocide een misdaad te maken helpen? Teken dan de petitie.
Beeld: AdobeStock-contrastwerkstatt3
Geef een reactie