Wat komt er aan bod in Koken met Van Boven?
Aflevering 1: Melk uit Weesp
Bij biologische boer Boy staan de koeien vrolijk in de wei. Daar eten ze allerlei kruiden en bloemen en die proef je terug in de rauwe melk. Voor de industrialisatie werd melk alleen maar rauw geconsumeerd. Yvette maakt in deze aflevering onder meer van rauwe melk een ouderwets gezellige citroenhangop in een modern jasje.
Aflevering 2: Chocolade uit Amsterdam Noord
In een chocoladefabriek in Amsterdam Noord wordt chocolade gemaakt van cacao die op windkracht naar Nederland komt en op ambachtelijke wijze verwerkt wordt.
Yvette doet pure chocolade in haar favoriete chili van duizend bonen.
Aflevering 3: Honing uit Hoorn
Bijen zijn ontzettend belangrijk voor de bestuiving van allerlei gewassen die wij eten, maar het worden er steeds minder. Daarom in deze zoete aflevering aandacht voor de bij en zijn ambachtelijke honing. Want of bijen van bloem naar bloem zijn gevlogen of dat ze zijn gevoed met suikerwater; je proeft het! Yvette gaat aan de slag met ‘echte’ honing.
Aflevering 4: Makreel uit Egmond aan Zee
Yvette vaart uit met visser Jan Willem en slaat een paar makrelen aan de haak. Want makreel uit eigen zee is o zo lekker, maar ook o zo ondergewaardeerd in de Nederlandse keuken. En dat is onterecht vindt Yvette. Ze laat zien hoe je de makreel schoon kunt maken en hoe eenvoudig het is om zelf een rookoventje in elkaar te zetten.
Aflevering 5: Bok uit Zoeterwoude
Omdat we steeds meer geitenkaas zijn gaan eten, moeten er ook steeds meer jongen geboren worden. De helft hiervan is een mannetje en daar doen we vervolgens haast niets mee. Yvette breekt een lans voor het bokje en laat zien hoe je eenvoudig een bokkenstoofpot met voorjaarsgroenten bereidt.
Aflevering 6: Asperges uit Egmond aan den Hoef
Yvette gaat op zoek naar wilde asperges, die ze hoopt te vinden in de duinen van Egmond aan den Hoef.
Aflevering 7: Piepers uit Sint Annaland
Zogenaamde superfoods als quinoa en bulgur zijn op het moment ontzettend populair. Maar laten wij ons superfood van Hollandse bodem niet vergeten: de aardappel!
Aflevering 8: Gans uit Akersloot
Vroeger kwamen ganzen naar Nederland om te overwinteren, maar steeds meer ganzen blijven ook in de zomer in Nederland. Het zijn er zo veel dat ze een plaag aan het worden zijn voor de boeren en het vliegverkeer. Ganzen worden dus massaal vernietigd. Zonde! Want het is heel mooi biologisch wild dat we net zo goed kunnen opeten. Moet je wel weten hoe je het klaar kunt maken natuurlijk.
Kijk hier voor een heerlijk recept van Yvette van Boven voor het maken van luxe gemberbrood.
Geef een reactie