Bij wildplukken denk je misschien aan bramen en brandnetel. Maar er is meer! Zo kun je de bloemen van de Vlier gebruiken voor allerlei recepten, waaronder Vlierbloesemazijn. In de meeste tuinen of parken kun je de Vlier zien staan. Misschien heb je ‘m zelf wel in de tuin staan, zonder dat je dit weet?
Zaaien, oogsten en eten van eigen bodem
Dit en nog 99 recepten, vind je in het boek ‘Eten uit de volkstuin’. Geschreven door Marleen van Es die naast fotografe en vormgever ook succesvol blogger én eigenaar van een welig tierende volkstuin is. Met haar boek krijg je aanwijzingen hoe je moet zaaien, oogsten en eten! Bijvoorbeeld van een moestuinpizza met rucola, maar dus ook een vlierazijn tot zelfs vlierbloesemchampagne! Hierbij het recept van de vlierbloesemazijn, omdat we graag een recept met vlierbloesem zonder suiker laten zien.
Dit heb je nodig:
5 schermen vlierbloesem
witte wijnazijn
jampot
schoon flesje
trechter
Zo maak je het:
Leg de vlierbloemen even buiten om kleine insecten de kans te geven om uit de bloemen te kruipen. Vul een jampotje met de bloemen en giet er tot de rand witte wijnazijn bij. Sluit de pot en laat de azijn drie weken trekken. Zet daarna een trechter met koffiefilter of keukenpapier op een flesje en filter de vlierbloesemazijn. Lekker voor een frisse dressing en heel leuk om cadeau te doen.
Benieuwd geworden? Hier kun je het boek kopen.
Uitgevrij Nieuw Amsterdam. ISBN: 9789046819005
Geef een reactie