Vlees lijkt te worden tot het nieuwe roken: we kiezen massaal voor vegetarisch en vegan. Maar in een gezond en duurzaam eetpatroon past best af en toe een stukje vlees. Als je het juiste kiest. Wil je een goed stukje vlees waarbij de boer zorgt voor een verbeterd welzijn van vleeskalveren, dan ligt er volgens biologisch koeienboerin Christianne een opdracht bij jou: “Wie betaalt, die bepaalt. Een motto dat niet altijd prettig klinkt, maar helaas wel de waarheid is.” Eet jij wel eens koeienzuivel? Dan zou je dit verhaal over biologisch kalfsvlees moeten lezen.
Ook interessant: duurzame pilot met jersey stiertjes
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Kalveren als waardeloos restproduct?
Boer Rutger en boerin Christianne houden op hun biologische boerderij De Bonte Parels in het Utrechtse Westbroek 55 melkkoeien. Die worden tot wel 10 jaar gezond oud, bijna dubbel zo oud als op een gangbaar bedrijf. Regelmatig worden er stierkalfjes geboren. Die geven geen melk en gaan voor het grootste deel naar EcoFields, het enige kalverbedrijf dat de stiertjes biologisch laat opgroeien. Door de coronacrisis bleek het slachten als kalf economisch niet rendabel. Daardoor zouden de dieren al gauw een waardeloos restproduct worden. En dat willen Rutger en Christianne niet! Een aantal stiertjes bleven al op de boerderij en door de huidige ontwikkelingen willen ze nu nog meer stiertjes zelf grootbrengen.
WEETJE KALFSVLEES
Wordt een kalf met uiterlijk 12 maanden geslacht, dan spreken we van kalfsvlees. Kalveren biologisch ‘afmesten’ is een vak apart. Een bepaald gewicht (=opbrengst) zorgt dat in elk geval de kosten eruit gehaald worden. Vandaar dat er een speciale kalfsmesterij is. Voor de veiligheid zijn de stiertjes die bij Christianne opgroeien gecastreerd en dan praten we over ossen. Die worden na zo’n 2,5 jaar geslacht en leveren smakelijk rundvlees op wat de stiertjes uit de biologische melkveehouderij waarde mee geeft. Wij willen niet perse het eten van vlees promoten, maar jou een stukje bewustwording meegeven. Rutger en Christianne houden niet alleen koeien op hun biologische boerderij, ze doen ook aan natuurbeheer. Daar spelen de dieren een rol in. Daardoor kun jij nog altijd genieten van een kleurrijk landschap waar koeien buiten grazen en de biodiversiteit groeit.
De oplossing: eet af en toe een stukje biologisch kalfsvlees
Als het gaat om het eten van vlees, dan gaat het om de manier waarop de dieren gehouden worden. De gangbare kalversector mest de kalveren helaas heel anders af. Zij zijn afhankelijk van exportlanden en die zijn een heel stuk minder bezig met dierwelzijn. In een respectvolle, duurzame voedselketen past het totaal niet om dieren als waardeloos restproduct weg te zetten. Onze eetgewoonte kan hier verandering in brengen. Want we kunnen wel roepen dat we het belangrijk vinden dat we eten uit de lokale keten, boer en bord verbinden én zo duurzaam mogelijk met ons eten om willen gaan, maar dan moeten we dat ook wel dóen.
‘Blijkbaar eten we liever waterslurpende avocado’s die van ver weg worden geïmporteerd, dan eerlijk voedsel uit de nabije omgeving.’
Transparante keten: het verhaal erachter
Net als jij en ik, vinden Rutger en Christianne het verschrikkelijk om beelden uit slachterijen te zien waar dieren worden mishandeld. Zij houden de kalveren op de eigen boerderij en mesten de dieren zelf af. Het slachten gebeurt bij de eigen, vertrouwde en kleinschalige slachter. Ook het inpakken van het vlees gebeurt in eigen beheer. Júist omdat ze zelf garant willen staan voor de leefomstandigheden van hun dieren, inclusief die laatste stap als ze worden geslacht. Kies je af en toe voor zo’n stukje vlees van stiertjes, dan eet je gegarandeerd vlees dat met liefde, zorg en aandacht is geproduceerd. De stierkalfjes worden op biologische wijze gehouden en gevoerd en lopen tijdens de zomer lekker buiten in de wei. Het kan ook zomaar zijn dat een kalfje middenin zo’n kruidenrijke weide geboren wordt, omringd door de mooie natuur. En dat is écht heel anders dan hoe het er in de bio-industrie aan toegaat. Want dát het anders kan is wel duidelijk. Waar kies jij voor in de winkel?
Geef een reactie