Als jonge ouder en bio boerin wil Annemiek jou graag informeren en inspireren om voor biologisch te kiezen. Daarmee hoopt ze bij jou vragen op te roepen die ze dan kan beantwoorden. Door jou mee te nemen in haar boerenleven zie je hoe Annemiek dagelijks bezig is met de oorsprong van jouw voedsel: pure en eerlijke producten. Via haar alledaagse dingen legt Annemiek uit wat ze doen en waarom ze die keuzes maken. Dit keer: van stadsmeisje naar bio boerin.
Ook interessant: I Live Green: bio boerin Annemiek
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Ik bio boerin? Als stadsmeisje had ik dat nooit gedacht!
Annemiek: “Nooit gedacht dat ik boerin zou worden en er elke dag zo van zou genieten! Ik ontmoette Gerlof 23 jaar geleden op een maandagochtend in de trein. Gerlof woonde en studeerde aan de Hoger Agrarische School (HAS) in Den Bosch en ik studeerde Orthopedagogiek aan de Hogeschool in Diemen en woonde in een Bijlmerflat in Amsterdam. Eens in de 14 dagen ging ik het weekend naar mijn ouders en ontmoette ik op maandagochtend Gerlof op het station in Ommen. Mijn docent vroeg zich af waarom in haar les ‘omgaan met seksualiteit’ altijd te laat kwam en geen trein eerder nam. Toen ik vertelde dat ik anders de liefde van mijn leven zou mislopen, mocht ik elke maandag te laat komen. Met één voorwaarde: dat ik haar en de klas op de hoogte hield van de liefdesontwikkelingen met mijn aanstaande boer.”
Geen metro maar trekker
“Ik ben geboren en getogen in Ommen, een klein gemoedelijk stadje in het Overijsselse Vechtdal. Als 19 jarige wilde ik graag naar de grote stad om meer van de wereld te zien. Nu, 23 jaar later, ben ik fulltime boerin en moeder van onze zoon Chiem (11). In plaats van in de metro stap ik ‘s ochtends op de trekker en geniet elke dag van het buiten zijn en het contact met de dieren. Ik wist niets van het boerenleven en heb in de laatste jaren heel veel vaardigheden eigengemaakt. Gerlof en ik vormen samen een goed team en vullen elkaar goed aan. Wij werken elke dag samen in en met de natuur en streven naar een natuurlijke harmonie voor bodem, dier en boer(in).”
Een rijk en vrij leven
“Het leven op een boerderij is heel intensief. Soms lijkt het alsof je op een eiland woont, werkt en leeft. Ons hele leven speelt zich hier af en we zijn het gewend dat we soms dagen niet van het erf af komen. Het afgelopen coronajaar hebben we ervaren hoe rijk we zijn en hoe vrij we waren, want wij hoefden ons maar weinig aan te passen in ons dagelijkse leven en werk. Daarnaast hadden we alle ruimte en alles waar wij gelukkig van worden. Dat vinden we namelijk hier op ons erf.”
Rauwe bio melk
“Ik vind het leuk als meer mensen van ons ErfGoed kunnen genieten. Daarom openen we binnenkort onze melktap waar je verse rauwe biologische melk kunt tappen. Die komt van onze koeien die van het vroege voorjaar tot laat in het najaar dag en nacht in een kruidenrijk weiland grazen, meer dan 200 dagen per jaar en 20 uur per dag. Meerdere keren per dag krijgen ze een nieuw stuk gras, zodat ze de hele dag gestimuleerd worden om vers gras te eten. In de wintermaanden liggen de koeien in het stro van onze potstal. Zo streven wij naar optimaal dierwelzijn en gezondheid en dat proef je terug in de melk. Onze melk gaat ook naar EKO Holland, een kleine coöperatie van ruim 200 biologische boeren, die onze melk verwerkt in biologische zuivel. Wil jij meer weten over rauwe zuivel, de potstal of hoe we onze dieren verzorgen? Ik hoor graag jouw vragen om ze te kunnen beantwoorden.”
Ook interessant van Annemiek: daarom hebben onze koeien hoorns
Bio boerin en jonge ouder Annemiek runt samen met haar man Gerlof de duurzame en diverse biologische boerderij De Haarmeyer in Witharen. Met gehoornde koeien en kippen in de mobiele kippenkar, zorgt ze voor eerlijke en heerlijke biologisch melk, vlees en eieren. De belangrijkste basis voor hun bedrijf zijn gezonde bodem en gezonde dieren. Bij ziekten kijken ze altijd naar natuurlijke of alternatieve geneeswijzen en ze zijn bijzonder trots op het extreem laag medicijngebruik. Ze gebruiken geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen en bewerken de eigen potstalmest met effectieve micro organismen. Die mest strooien ze uit over het land waar de koeien weer op grazen.
Hier lees je meer over haar bio boerderij.
Ook interessant: duurzame pilot met biologische jersey stiertjes
Geef een reactie