Wil je voedselverspilling voorkomen of meer voordeel uit biologische aanbiedingen halen? Dan is een vacumeermachine wellicht een idee. Overigens zijn er nog 8 goede redenen waarom je dit apparaat zou aanschaffen. Lees maar.
Ook interessant: Blog Ellen over houdbaarheidsdatums
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Zonder zuurstof
Voedselweggooien is zonde. Jaarlijks gooien we heel wat weg. Dat betekent dat de boer teelt voor de prullenbak en jouw geld feitelijk in de verbrandingsoven verdwijnt. Zuurstof is de grootste vijand om voedsel te laten bederven. Laat dat nu juist zijn wat een vacumeermachine doet: lucht wegnemen door het voedsel vacuüm te verpakken in folie. Als je dan toch zo’n apparaat aanschaft, kun je maar beter een semiprofessionele kopen. Die gaat langer mee dan één of ander goedkoop plastic ding en dat is wel zo duurzaam.
Vacuüm versus vries
Er is verschil tussen je voedsel vacumeren of invriezen. In de vriezer kan voedsel uitdrogen. Dit zorgt voor ijskristallen op het eten en wordt ook wel vriesbrand genoemd. Vacumeren voorkomt dit. Ook zorgt het niet luchtdicht verpakken van eten dat er na het ontdooien heel wat smaak verloren gaat. En natuurlijk zijn sommige producten helemaal niet in te vriezen, denk aan kaas.
10 redenen voor een vacumeermachine
- Je voedsel blijft tot wel 8x langer vers.
- Smaken blijven beter behouden.
- Je voedsel blijft vrij van bacteriën.
- Je spaart geld omdat je geen voedsel meer hoeft weg te gooien.
- Vind je biologisch soms te duur? Tijdens aanbiedingen koop je het gewoon in grotere hoeveelheden om daarna te vacumeren en in te vriezen of te bewaren.
- Zonder al die losse bakjes houd je veel meer ruimte over in je vriezer.
- Maak grotere maaltijden, zoals stoofschotels om die op drukke dagen snel op tafel te kunnen zetten.
- Genieten van seizoensgroenten en -fruit kan ook in een ander seizoen als je deze vacuüm bewaart (of nog geen tijd hebt om er bijvoorbeeld jam van te maken)
- Door het vacuüm marineren van vlees of vis kunnen sappen niet weglekken en krijgt je eten een meer intensere smaak.
- Homemade sausen en jus kun je eenvoudig in porties vacumeren.
Gebruikerstips
Producten die je normaal koel bewaart moeten ook na het vacumeren de koelkast in. Voedsel dat niet koel bewaard hoeft te worden, houd je na het vacumeren ook uit de koelkast (denk aan kruiden, nootjes en koffie). Haal je producten uit de vriezer, ontdooi ze dan in de koelkast om de toch nog aanwezige bacteriën geen kans te geven.
Geef een reactie