‘Wat als we al ons voedsel lokaal zouden produceren’ was de vraag die Nadine Maarhuis stelde op de site van MaatschapWij. Het antwoord is inspirerend om te lezen!
Ook interessant: Blog Sigrid: de focus ligt steeds vaker op een vruchtbare aarde
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Na corona een andere focus
Op haar vraag bedacht Nadine ook zelf het antwoord. Het inspirerende antwoord werd verteld alsof we in de toekomst leefden: Stel de Nederlandse overheid besluit in 2021 om het compleet anders aan te pakken nadat corona onder controle is. Dan ontstaat ruimte voor iets nieuws. Ligt de focus dan op het tackelen van het klimaatprobleem, het vergroten van biodiversiteit en het verbeteren van de relatie tussen mens en dier, dan krijgen we een heel ander leven en voorkomen we een volgend virus. Biologisch speelt daarin een hele grote rol, zoals de EU ook zou willen.
Het begint lokaal
Stel dan dat het kabinet zich volledig zou richten op lokale duurzame, liefst biologische voedselproductie, dan neem je het klimaat direct mee. Want hoe lokaler je biologisch voedsel, hoe minder CO2 je tijdens het vervoer uitstoot. Met de focus op korte ketens voorkom je bovendien een hele berg voedselverspilling en herstel je de connectie tussen de mens en hun eten. Dat maakt voedsel niet langer anoniem en er is meer zicht op het productieproces. Waar je dan ook bewuster over gaat nadenken.
Geen megastallen die produceren
Zodra de focus op bewustzijn ligt, is de keuze tussen een megastal of biologische boerderij in jouw leefomgeving niet zo moeilijk meer te nemen. Die boert niet voor de export, maar zorgt voor de lokale voedselproductie en is makkelijker te bezoeken. Zo zie je als consument (en schoolkinderen!) wat een boer nodig heeft om ons voedsel te produceren en wat daarvoor een eerlijke prijs is. Dat zorgt voor verbinding tussen bodem en bord.
Positief antwoord
Het antwoord op de vraag ‘wat als we ons biologisch voedsel lokaal zouden produceren’ is dus alleen maar positief. Want hoe lokaler onze voedselproductie, hoe minder monoculturen en bio-industrie, hoe minder CO2-uitstoot en ontbossing en hoe meer biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en dierenwelzijn. Dit levert bovendien bewuste consumenten op die een stuk gezonder gaan leven. Door al dat groen in de leefomgeving neemt de stress af, welvaartziekten verdwijnen en zorgkosten dalen.
Als wij dit land regeerden, zouden wij het wel weten : keihard aan de bak om deze mooie toekomst waarheid te maken! Met dank aan Nadine Maarhuis.
Geef een reactie