Op 28 september is de film A Life on Our Planet van de 93-jarige David Attenborough te zien in de bioscoop. In deze prachtige natuurfilm laat hij zien en vertelt hij hoe onze planeet een ramp tegemoet gaat. Maar hij heeft ook een hoopvolle boodschap voor toekomstige generaties: “We moeten leren om samen met de natuur te werken, in plaats van ertegen. En ik ga jullie vertellen hoe.” De film is ook via Netflix te zien.
Ook interessant: video I am the Soil
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Verwoestende veranderingen op Our Planet
De film van de Engelse bioloog Sir David Attenborough is een krachtig relaas waarin hij zelf laat zien wat de impact van de mens op de natuur is. Als er iemand is die meer van de natuur op aarde heeft gezien dan wie dan ook, is het deze 93-jarige natuurliefhebber. Inmiddels heeft David Attenborough alle continenten op aarde bezocht, de ruigste plekken van onze planeet verkend en alles wat leeft in de natuur, in al zijn diversiteit en wonderbaarlijkheid vastgelegd. Voor het eerst staat hij nu écht stil bij de beslissende momenten in zijn leven als bioloog en bij de verwoestende veranderingen die hij heeft gezien.
Opgegroeid in de juiste tijd
Attenborough groeide ’precies op het juiste moment op, toen je de wereld nog kon ontdekken’. Hij kon nog uren vliegen over de ongerepte natuur. De technologie bracht voorspoed en het werd alleen maar beter. Tot de mens in 1960 doorkreeg dat er een grens aan ons bestaan is. Toch dringt dat besef nog steeds maar mondjesmaat door. Er verdwijnen nog steeds regenwouden voor onze consumptie van palmolie en daarmee ook de orang-oetans. Oceanen worden leegevist en koralen sterven af. Al 70% van de vogels is gedomesticeerd, waarvan een groot deel de kippen zijn die we voor onze consumptie fokken. Volgens Attenborough overheersen en verwoesten we de planeet. Deze film is zijn getuigenverslag.
Niks doen is geen optie
Volgens Attenborough is niks doen geen optie. Zijn film laat zien hoe de natuur kapot gaat en verdwijnt als we zo doorgaan. Maar hij heeft ook een hoopvolle boodschap en laat zien hoe de wereld eruit ziet als we het tij wel weten te keren. Die oplossingen zijn al bedacht. Eén daarvan is armoede bestrijden en onderwijs – vooral voor meisjes – bevorderen. Ook simpele oplossingen die je zelf kunt doorvoeren, zoals minder vlees eten en producten kiezen waar geen palmolie voor is gebruikt. Dat je heel erg lekker kunt eten zonder vlees op je bord, laat foodblogger Sandra hier wekelijks zien.
“De natuur is onze grootste bondgenoot. Als we voor de natuur zorgen, zorgt de natuur voor ons. We moeten stoppen met alleen groeien, we moeten samenwerken en onderdeel worden van de natuur. Uiteindelijk gaat het om onszelf redden, de natuur redt het wel zonder ons.”
– bioloog David Attenborough
Positieve boodschap in A Life On our Planet
Nee, klopt. De aarde gaat niet vandaag naar de kloten. Ook niet morgen en ook niet overmorgen. En dus gaan we door met het leegvissen van de oceanen, het kappen van bomen en het produceren van vervuilende goedkope zooi. Maar er komt een punt dat alles op is en we niet meer terug kunnen. Dan is er geen planeet B. Het is tijd voor doen: zelf actie ondernemen en geen eenmalig plastic meer gebruiken, minder vlees eten en minder kleding kopen. Op dat punt moet je nu echt zitten. Het is klaar met alles voor onszelf willen. Attenborough laat in zijn film zien dat het ook anders kan. Die initiatieven zijn er al op de wereld. Daarin is alles in balans met de natuur.
Benieuwd wat Attenboroughs positieve boodschap is? Kijk dan zijn film. Die is op 28 september eenmalig te zien in 74 Nederlandse bioscopen en daarna via Netflix te bekijken. De trailer zie je hier.
Geef een reactie