Afgelopen week was ik op de Negenmaandenbeurs. Daar was een pop-up babyrestaurant voor wereldburgers tot 9 maanden en hun moeders. Ook zwangeren waren welkom. Waarom? Om de boodschap uit te leggen dat gezond eten met veel groente en fruit belangrijk is. Voor iedereen, maar zeker voor zwangeren en pasgeborenen.
Ook interessant: gezondheid gaat veel verder dan alleen voeding
Babyrestaurant is actieplan
Eén van de initiatiefnemers van het babyrestaurant is het Nationaal Actieplan Groente en Fruit. Genoeg groente en fruit eten tijdens de zwangerschap draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van de foetus in je buik. En wie zijn kindje vers gemaakte groente en fruit voorschotelt zodra de eerste hapjes gegeven mogen worden, zorgt voor de eerste smaakontwikkeling bij z’n kindje.
Zwangeren en moeders onzeker
Blijkbaar zijn veel zwangeren en nieuwe moeders vrij onzeker over hun eten. Daarom ontwikkelde het Voedingcentrum een app waarin je heel handig ziet wat je beter wel en niet kunt eten, hoe je kwaaltjes voorkomt en andere zaken omtrent voeding. Want wist jij bijvoorbeeld dat je beter geen zacht gekookt eitje kunt eten als je zwanger bent? Ik niet in elk geval. Belangrijk is dat je jouw voeding goed verhit. Eet je vlees en houd je van salami, dan kun je dat beter niet op je brood eten maar bijvoorbeeld wel opgewarmd op je pizza.
Varieer, dat zeg ik ook altijd
In elk geval is variatie heel belangrijk. Maar dat wist ik natuurlijk allang. Het is één van mijn credo’s op Live Green Magazine. Daarnaast wordt aangeraden vooral kleurrijk te eten. Blijkbaar eten ze in Japan 5 kleuren per dag tegenwoordig, nadat de regering dit als campagne in het leven riep. Daardoor krijg je voldoende fytonutriënten binnen en is het een makkelijke manier om natuurlijk en gezond te eten. Want wil je fit en vitaal blijven, dan zou je 250gr groenten en 2 stuks fruit op een dag moeten eten. Ik kies daarbij voor biologisch, waarbij geen chemisch synthetische middelen en kunstmest zijn gebruikt ter bevordering van de groei. Dat doe je bij het kindje in je buik toch ook niet?
Tip van Rudolph van Veen
Meesterkok Rudolph van Veen, ook ambassadeur van de campagne, kookte voor de baby’s en hun moeders. Zijn tip: “vraagt je kind wat het eten is die avond? Noem als eerste de groente! Op je bord zou 50% groente, 25% zetmeel/koolhydraten (volkoren!) en 25% eiwitten moeten liggen. Lust je kind de groente niet? Dat is jammer, maar minder lekker betekent toch opeten. Morgen krijgt je kind weer iets anders. Over een week of twee probeer je het dan gewoon weer.”
‘Is je kind oud genoeg om mee te koken? Moedig dat vooral aan. Het is veel lastiger om te zeggen dat je iets niet lust als je er zelf aan mee hebt gekookt.’ – Rudolph van Veen
Vreemde groente? Gewoon uitproberen!
Zie je een vreemde groente in de winkel en heb je geen idee wat je daarmee kan doen? Je hoeft geen angst te hebben. Probeer het gewoon! Een eerste keer naar een nieuw land probeer je toch ook gewoon uit? Bedenk dat gezondheid het mooiste is wat je jezelf en je kindje kunt geven. Voeding speelt daarbij een grote rol!
Recept van Rudolph: een super lekkere pasta bolognese saus waarmee je lekker veel groenten binnenkrijgt: rooster pompoen in de oven met venkel en bleekselderij. Pureer dit samen met mascarpone tot een saus en roer hier 50gr kalfsgehakt per persoon doorheen.
Geef een reactie