Sandra: zonder vlees toch een lekkere BBQ? Check onze tempeh saté. Ook bij slecht weer een heerlijk vegan gerecht en lekker in combinatie met bloemkool-nasi. Door de bloemkoolrijst eet je weinig koolhydraten en ongemerkt een hoop meer groenten. Je eet zonder pakjes en zakjes en ondanks de uitgebreide ingrediëntenlijst is dit recept tóch simpel en snel te maken. Superlekker bij de saté van tempeh zijn (zelf)gebakken uitjes on top!
Wil je ook koolhydraatwijs eten? Meer informatie over koolhydraten lees je hier
- Recept gaat verder onder de foto
WEETJE tempeh is gefermenteerde sojaboon
Tempeh is een eiwitproduct uit gefermenteerde sojabonen. Dit heeft als voordeel dat het voedsel door de fermentatie door bacteriën, gisten of schimmels wordt omgezet en als het ware is ‘voor verteerd’. Dit maakt het beter opneembaar voor je lichaam. Gefermenteerde soja is bovendien een goed opneembare eiwitbron en het werkt als een probioticum in je darmen. Kies je daarbij voor een merk dat z’n soja uit Europa haalt, dan ben je nog duurzamer bezig. Daarom zeg ik: zet eens wat vaker biologische tempeh op tafel!
Voor nog geen € 2,50 p.p. eet je tempeh saté met bloemkool-nasi
- Vegan, gluten- en lactosevrij
- 4 personen
- Ca € 2,46 p.p.
Benodigdheden: BBQ of wok, koekenpan, steelpan, satéprikkers
Alle ingrediënten voor dit recept zijn biologisch
- 400 gram tempeh in blokjes
Marinade voor de tempeh:
- 2 el tamari
- 1 th kurkuma
- 1 tl gemberpoeder
- 1 el water
- 1 el milde olijfolie
Gebakken uitjes:
- 2 rode uien, fijngesnipperd
- 4 el rijstbloem
- 2 el plantaardige olie
Nasi kruiden:
- 1 th komijnpoeder
- 2 th kurkuma
- 2 th gemberpoeder
- 2 th korianderpoeder
- 1 th knoflookpoeder
- ½ tl chilipoeder
- Peper
Nasi:
- Ca 400 gram gesneden nasi groenten (prei, wortel, ui, kool)
- 1 rode peper, klein gesneden
- Bakje taugé
- 400 gram bloemkoolrijst
Satésaus:
- 1 el tamari
- 100 ml kokosmelk
- 100 ml water
- 6 – 8 el pindakaas
- Sambal (optioneel)
- Milde olijfolie
Zo maak je het
- Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom en voeg de tempeh blokjes toe. Marineer minstens 30 minuten.
- Laat de blokjes uitlekken en rijg ze aan de satéprikkers.
- Schep de rijstbloem en olie door de gesnipperde rode ui en bak dit onder voortdurend omscheppen in wat olie goudbruin en krokant. Laat afkoelen op keukenpapier.
- Meng de nasi kruiden door elkaar en bak ze in wat olie in de wok totdat ze gaan geuren. Voeg de groenten (behalve de taugé en bloemkoolrijst) toe en wok voor 5 minuten. Schep er vervolgens de taugé en bloemkoolrijst door en wok nog 4 minuten. De ‘rijst’ moet knapperig blijven.
- Maak de satésaus door de ingrediënten al roerend in een steelpan tot een egale saus te verwarmen. Voeg wat water toe als de saus te dik wordt.
- Bak de prikkers met tempeh blokjes in een koekenpan aan alle kanten goudbruin in wat olie.
- Schep de nasi op een bord. Leg de tempeh ernaast en serveer met satésaus en de krokant gebakken uitjes.
Tip: bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar het is heel eenvoudig en goedkoper om die zelf vers te raspen van een bloemkool.
- Ook een lekker recept met tempeh: mexicaanse bonenschotel met tempeh
- Ook lekker vleesloos op de BBQ: recept voor champignons
Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie