“Je hoeft niet perse deeg te gebruiken voor een lasagne. In dit biobudget recept gebruikte ik zoete aardappel. Door te variëren zet je weer eens iets anders op tafel. Samen met de spinazie, kruiden en Parmezaan krijgt dit gerecht alsnog een Italiaans tintje.”
Ook een interessant biobudget recept: Sandra’s fruittaartje
Biobudget zoete aardappellasagne, gluten- en lactosevrij (V)
- 2 à 3 personen
- € 2,11 euro p.p.
- Oven voorverwarmen op 200 graden
Dit heb je nodig
- Ca 500 gram zoete aardappel, geschild
- Ca 300 gram gewassen spinazie
- 1 blikje tomaatblokjes (400gram)
- 1 middelgrote rode ui, in ringen gesneden
- 2 tenen gepelde knoflook
- 50 gram kalamata olijven, in plakjes
- 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
- Peper en zout naar smaak
- Verse basilicum
Voor de ‘bechamelsaus’
- 20 gram glutenvrije havermout (ik gebruikte Lieke is vrij)
- 150ml glutenvrije haverdrank
- 20 gram ghee of kokosolie
Voor de kruidenkorst
- 2 el havermoutvlokken (ik gebruikte Lieke is vrij)
- 1 th Italiaanse kruiden
- 3 el Parmezaan of gistvlokken
- Peper en zout naar smaak
Zo maak je het
- Fruit de knoflook en ui in wat olijfolie tot het begint te geuren.
- Voeg de tomaatblokjes, plakjes olijven en kruiden toe en maak de saus op smaak met wat peper en zout.
- Voeg de spinazie toe en laat deze slinken.
- Snijd ondertussen de aardappel in hele dunne plakken van max. ½ cm dik. Vet een ovenschaal in en leg een laagje zoete aardappel op de bodem.
- Bedek de aardappel met een laagje tomaat-spinaziesaus en daarop weer een laagje aardappel. Herhaal dit en eindig met zoete aardappel.
- Voor de bechamelsaus smelt je de ghee in een steelpan en voegt de havermout toe. Roer er de havermelk door en breng zachtjes aan de kook. Breng op smaak met wat peper en zout en schenk de bechamelsaus over de aardappellasagne.
- Mix nu de ingrediënten voor de kruidenkost en strooi dit over de ovenschotel. Druppel er nog wat olijfolie over en zet 55 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Tip: dek de schotel af met aluminiumfolie als de korst te bruin wordt.
- Serveer met wat extra Parmezaan, geroosterde pijnboompitten en verse basilicumblaadjes.
Mijn tip: Houd je van een beetje pittig, strooi dan tussen iedere laag saus wat cayennepeper.
Eet smakelijk!
Sandra
Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Bio handig aan huis bezorgd? Check Ekomenu.
Geef een reactie