Heb jij 10 januari al in je agenda staan? Dan is de workshop ‘Suikers, en andere koolhydraten’ van Isabelle van My FoodStyle. Want zijn koolhydraten nu boosdoeners of weldoeners? Isabelle, verantwoordelijk voor het samenstellen van de Live Green Magazine weekmenu’s, vertelt je in dit blog wat koolhydraatwijs eten is.
Ook interessant: Waarom sportvoeding belangrijk is
Isabelle: “Koolhydraten hebben hun goede imago verloren. Koolhydraatarm eten is tegenwoordig een hype, waar veel mensen op overstappen. Zijn voor jou aardappels ook taboe en eet je bijna geen brood meer? Als je zo’n wijziging in je eetpatroon maakt, is dat iets om goed over na te denken. Krijg je nog wel al je benodigde voedingsstoffen binnen als je deze producten niet meer eet? Is het alternatief dat je gebruikt – je moet toch iets eten – wel gezonder? Of ga je daarmee te eenzijdig eten?”
Koolhydraatwijs schrappen
“Belangrijk is ook om te weten welke koolhydraten je schrapt als je koolhydraatarm gaat eten. Want vezels behoren ook tot de koolhydraten en daarvan mogen we voor een goede gezondheid juist wat meer eten. De meesten van ons zijn gebaad bij minder koolhydraten in de vorm van toegevoegde suikers en geraffineerde graanproducten die vooral zetmeel bevatten. Daarom pleit ik voor koolhydraatwijs eten in plaats van koolhydraatarm. In de weekmenu’s van Live Green Magazine staan daarom volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en aardappels op het menu.”
“We eten geen losse voedingsstoffen, maar voedingsmiddelen”, Michael Pollan
Weet jij wat koolhydraten zijn?
“Zoals Michael Pollan jaren geleden al zei in zijn pleidooi voor echt eten; ‘we eten geen losse voedingsstoffen, maar voedingsmiddelen’, denk ik ook dat we de context van een voedingsmiddel – het geheel van functies en waarden – uit het oog verliezen. Onbewust kan hierdoor juist een minder gezond eetpatroon ontstaan. In mijn praktijk zie ik dit bij mensen die een streng koolhydraatarm voedingspatroon volgen. Mijn advies als je minder koolhydraten wilt eten? Verdiep jezelf eerst goed in wat koolhydraten eigenlijk zijn. Er zijn drie categorieën koolhydraten:
- Zetmeel
- Vezels
- Suikers
Koolhydraten in de vorm van suikers en zetmeel
“Suikers en zetmeel geven je lichaam energie waarmee je kunt denken, praten en bewegen. Je hersenen kunnen niet zonder het suiker glucose. Als je te weinig koolhydraten eet, gebruikt jouw lichaam spiereiwit als energiebron. Voor een goede gezondheid is het vooral belangrijk via welke voedingsmiddelen je suikers en zetmeel eet. Eet je suiker via snoep, dan eet je suiker met additieven zonder voedingswaarden. Je krijgt al snel te veel calorieën binnen en weinig voedingsstoffen. Eet je suiker via fruit, dan eet je suiker met vezels en vitaminen. Koolhydraatwijs eten dus.”
Koolhydraten in de vorm van vezels
“Voedingsvezels. Zonder koolhydraatrijke graanproducten, zoals volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, en aardappels is het moeilijk om de aanbevolen 30 à 40 gram voedingsvezels per dag te eten. Voedingsvezels verlagen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Daarnaast zorgen deze vezels dat je bloedglucose minder snel stijgt. Bovendien geven ze een gevuld gevoel, waardoor je minder snel gaat overeten. Bij geraffineerde graanproducten (bijv. witte rijst) is het vliesje van de graankorrel gehaald. Juist bij deze vliesjes zitten de voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Daarom is het wijs om wel volkoren graanproducten te eten en de geraffineerde pasta en het witbrood juist te laten staan. Daarmee wordt er bovendien minder eten verspild en energie verbruikt bij productie. Gezonder en duurzamer dus!”
Wist je dat peulvruchten en groente ook rijk aan koolhydraten zijn? Deze leveren weinig calorieën en bevatten veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen.
Daarom brood eten
“Daarnaast is brood een belangrijke bron van jodium. Aan de meeste broden wordt namelijk bakkerszout met jodium toegevoegd. Omdat iedereen voorheen brood at, is dit verplicht geweest om jodiumtekorten in Nederland tegen te gaan. Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen, die nodig zijn voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Van nature komt jodium voor in zeewier, zeevis en eieren. De hoeveelheid jodium die je binnenkrijgt via 4 sneden brood, kun je ook eten via:
- 85 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
- 200 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm)
- 270 gram platvis (schol, tong, heilbot)
- 6 gekookte eieren
Zoals je ziet zijn deze alternatieven voor brood om dagelijks toch voldoende jodium binnen te krijgen, voor de meeste mensen niet haalbaar. Bovendien bevatten deze voedingsmiddelen weinig vezels. Dat vraagt om nog meer aanpassingen in je menu. De natuurlijke bronnen van jodium vormen ook minder duurzame voedingskeuzes. Via de weekmenu’s van Live Green Magazine krijg je wel voldoende vezels en jodium binnen, mede via het volkorenbrood dus.”
Zorg goed voor jezelf, en elkaar!
Isabelle
Workshop koolhydraten
Wil je meer weten over koolhydraatwijs eten? Isabelle organiseert regelmatig de workshop ‘Suikers, en andere koolhydraten’ in Noordwijk. Op verzoek geeft ze deze workshop ook in andere delen van het land. Wil je meer weten? Neem dan contact met haar op via myfoodstyle.nl.
Om over na te denken!
Volgens sportdiëtiste Esther van Etten is het eten van koolhydraten van essentieel belang is. Zeker voor het leveren van een sportprestatie. Ook gastblogger Dymphina van ‘Eet Puur Geluk’ wijst erop dat je koolhydraten nodig hebt om de geluksstofjes z’n werk te laten doen in je lichaam.
Ook koolhydraatwijs eten?
Doordat er veel gekke dingen geschreven worden over eten, verliezen we de basis uit het oog. Ineens zijn alle suikers slecht, maar de koolhydraten in aardappelen, zilvervliesrijst en volkoren pasta heb je gewoon nodig, alleen verschillen de hoeveelheden per persoon. Daarbij geldt: alles met mate en varieer! Met onze weekmenu’s bijvoorbeeld.
Geef een reactie