Goed nieuws voor koffiedrinkers (waaronder ikzelf): jullie leven langer! Als we de resultaten van een recent onderzoek mogen geloven dan. Daarin is een verband gevonden tussen het drinken van koffie en een verkleinde kans op vroegtijdig overlijden. Daarvoor moet je minstens 3 koppen koffie per dag drinken, gewone of cafeïnevrije, zonder suiker natuurlijk. Ik kies voor biologisch én fairtrade, lees verderop maar waarom.
Ook interessant: Wat E-et jij? En dus jouw kind?
In het bloed van de deelnemers werd een lager gehalte aan ontsteking veroorzakende stoffen gevonden. Dat maakt ze minder gevoelig voor het hormoon insuline, dat zorgt voor bloedsuiker in je cellen. Ook zou je als koffiedrinker minder andere ongezonde dranken drinken. Was ik nog wel eens onzeker of mijn zwarte bak koffie op nuchtere maag wel goed was, tegenwoordig smaakt ‘ie extra lekker!
Koffie uit een filterapparaat
Het Voedingscentrum raadt aan om vooral gefilterde koffie te drinken. Dat is het beste voor je gezondheid. Volgens hen maakt het niet uit of dat gewone filterkoffie of koffiepads zijn. Daarmee minimaliseer je dat het stofje cafestol in je koffie zit. Een teveel verhoogt je LDL-cholesterol. Zo vergroot je de kans op een hartaanval of beroerte.
Biologische koffiebonen
Koffie heeft alles te maken met smaak. En alles wat je met de koffieboon doet, beïnvloedt deze smaak. Daarom kun je het beste koffie kopen van biologisch geteelde koffiebessen. Zonder het gebruik van pesticiden, kunstmest en andere chemische middelen behoudt de boon in de bes een pure, natuurlijke smaak. Bovendien is deze teelt beter voor de omgeving van de koffieboeren. Dat maakt dat je gezette kopje biologische koffie nóg beter smaakt.
Wist je dat
- Bonen uit rijpe rode koffiebessen geven de beste bonen. Het is ingewikkeld (dus duur) om die te selecteren. Op grote plantages worden met machines alle bessen van de struiken getrokken, ook de onrijpe bonen. Op kleinere, biologische plantages plukt men handmatig alleen de rijpe koffiebessen.
- De brandmethode en melange (mix van bonen) is belangrijk voor de smaak van koffie. Speciale keurmeesters weten precies welke bonen elkaar aanvullen om zo de beste smaakeigenschappen naar voren te brengen.
- Branden volgens het slow roast principe (lekker langzaam) de beste koffiebonen geeft.
- De smaak het best behouden blijft in een zak met aromaventiel. Hierdoor kan de koffie rustig uitademen (ontgassen) zonder dat er zuurstof naar binnen komt. Belangrijk, want zuurstof maakt koffie oud. Daarom smaakt een vers gezet bakje koffie ook het allerlekkerst.
Gangbare koffieboeren zijn één van de grootste gebruikers van chemische bestrijdingsmiddelen. Traditioneel groeien koffiestruiken in de schaduw van bomen. Maar de bessen groeien sneller als die struiken in de zon staan, op grote velden. Daar gebruikt men veel kunstmest en bestrijdingsmiddelen, met alle schadelijke gevolgen van dien voor de biodiversiteit, het milieu en de boeren!
Bio én fairtrade
Kies je voor koffie die én biologisch is én fairtrade, dan krijgt de bio koffieboer ook nog een extra premie voor zijn bonen. Zo krijgt hij een beter inkomen, dus een betere toekomst en jij een lekkerder bakkie. Waar je die koopt? Het huismerk van Ekoplaza is zo’n bijvoorbeeld.
Coffee on the go
’s Morgens een vers gezet kopje koffie vind ik het allerlekkerst. Dan is gelijk de hele keuken gevuld met die lekkere koffiegeur. Sowieso vind ik filterkoffie het allerlekkerste. Bij dit roestvrijstalen filterapparaat zorgt een speciaal ingebouwd systeem dat het aroma en de volle smaak zo veel mogelijk wordt behouden. De druppelstop is handig als je tussendoor al een bakje wilt nemen. De automatische uitschakeling na 30 minuten is lekker duurzaam. Tot eind juli krijg je 40% korting!
Geef een reactie