Wil jij je steentje bijdragen aan het veranderende klimaat? En wil je weten wat jij nu precies kan doen? Milieucentraal ontwikkelde de Klimaatklapper, waarop maatregelen staan waarmee jij jouw uitstoot van het broeikasgas CO2 vermindert. Een van de dingen is goede isolatie in je woning, zowel dak- als vloerisolatie. Daarmee bespaar je ook nog op je energierekening. In dit blog lees je 3 praktische tips om deze isolatiemethoden effectief toe te passen in je woning.
Ook interessant: het is sterker om ergens voor te gaan, dan om ergens tegen te zijn
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Vloerisolatie: de basis voor een comfortabel huis
Een gemiddeld huishouden stoot 23 ton CO2 per jaar uit. Het energiegebruik in huis draagt daar aan bij. Door je huis te isoleren werk je aan het verminderen van die uitstoot. Denk dan bijvoorbeeld aan goede vloerisolatie, dat ook nog eens comfortabel is. Het helpt om de temperatuur in huis op peil te houden en voorkomt dat koude lucht vanuit de kruipruimte je woning binnendringt. Daarnaast zorgt vloerisolatie ervoor dat de vloer minder koud aanvoelt, waardoor je geen last hebt van koude voeten. Om je vloer goed te isoleren, kun je gebruik maken van verschillende materialen, zoals isolatieplaten of isolatiefolie. Het is belangrijk om te kiezen voor een materiaal met een hoge isolatiewaarde en goede vochtbestendigheid. Daarnaast is het verstandig om de isolatie door een professional te laten plaatsen, zodat je zeker weet dat het op de juiste manier gebeurt.
Dakisolatie: bespaar energie en geld
Dakisolatie is een andere belangrijke vorm van isolatie die veel voordelen oplevert. Met een goed geïsoleerd dak blijft warmte in de winter binnen en in de zomer juist buiten. Hierdoor hoef je minder te stoken en te koelen, wat resulteert in lagere energiekosten. Er zijn verschillende manieren om je dak te isoleren, afhankelijk van het type dak dat je hebt. Bij een schuin dak kan het isolatiemateriaal tussen de dakconstructie worden geplaatst. Heb je een plat dak? Dan kunnen de isolatieplaten bovenop de dakbedekking worden gelegd. Denk er wel om dat je rekening houdt met ventilatie. Daarmee voorkom je vochtproblemen en de isolatie kan optimaal zijn werk doen. Het beste overleg je met een specialist die je adviseert welke isolatiemethode en ventilatiesysteem voor jouw dak de juiste oplossing is.
Praktische tips voor een effectieve isolatie
Naast vloer- en dakisolatie zijn er nog andere manieren om je huis goed te isoleren. Controleer bijvoorbeeld regelmatig de kieren en naden in je woning. Die zorgen voor tocht en warmteverlies, dus dek ze goed af. Dat kan met tochtstrips, isolatietape of kit. Heb je nog enkel glas? Denk er over om ze te vervangen voor dubbel glas. Dit zorgt voor een betere isolatie en vermindert warmteverlies door ramen. Ook aan de buitenkant van je huis gaat warmte verloren. Isolatie kan helpen om dat warmteverlies te verminderen, met isolerende gevelbekleding bekleding bijvoorbeeld.
Een andere klimaatklapper: bewust eten
Als je dan toch bezig bent om jouw steentje bij te dragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot, kijk dan eens naar je eetpatroon. Ook hier bespaar je met eenvoudige tips veel CO2. Door bijvoorbeeld je boodschappen zo veel mogelijk lopend of met de fiets te doen. En je eigen boodschappentas mee te nemen. Kies bovendien producten van het seizoen: uit de koude kas en uit Nederland. Komt je groente uit Verweggistan, dan komt daar vervoer met de boot, het vliegtuig of lange vrachtwangenritten bij kijken. Je helpt het klimaat aanzienlijk door vaker vegetarisch te eten. Kies eens wat vaker voor peulvruchten en groenteburgers. Bij onze recepten vind je heerlijke gerechten!
Makkelijke tips
Energie besparen is ook een kwestie van doen en laten. Hoe stook je, hoe douche je, hoe doe je de was? Het is vaak een kleine moeite om de dingen anders te doen. En alles samen is het een groot effect op je energierekening en je CO2-uitstoot!
Geef een reactie