De citroen zie je misschien als een gele, zonnige vrucht met een hoog vitamine C gehalte. Maar de citroen is veel meer dan dat! Moeder Natuur heeft veel dagelijkse magie in handen, waar de citroen een onderdeel van uitmaakt. De citroen heeft een aantal verbazingwekkende kwaliteiten!
Milieuvriendelijk
Uiteraard is hij geweldig bij het koken en bakken of in de saladedressing, maar je kunt de citroen ook heel duurzaam gebruiken. Ben jij je bijvoorbeeld bewust van het effect dat een synthetisch schoonmaakproduct heeft op het milieu? Die we allemaal dagelijks gebruiken? Pfoe, dat is niet mis! Wil jij het anders aanpakken, dan kun je de citroen voor de schoonmaak gebruiken. Hij heeft desinfecterende eigenschappen, is antibacterieel en te gebruiken zonder dat je het milieu schade toebrengt. Zo verwijdert de citroen op een snelle en simpele manier vet en vuil uit je wastafel en douche.
Anti-jeuk
Maar de hero-citroen doet meer! Heb je wel eens een pijnlijke, jeukende bijensteek gehad? Een klein beetje citroensap (zuur) verlicht de pijn direct. Knijp een beetje citroensap op een watje en dep het op de steek. Dit helpt trouwens ook bij muggenbeten, dus ideaal om een paar citroenen bij je te hebben als je gaat kamperen. Met deze leuke Lékué Citrus Spray gaat dat wel heel makkelijk! Snij een citroen open en stop het spuitmondje in het vruchtvlees. Deze verse citrussap-spuit kun je niet alleen voor de muggen gebruiken, maar ook om bijvoorbeeld visgerechten op smaak te brengen.
Helende werking
En tot slot werkt de citroen helend bij spierpijn of stijve spieren na het sporten. Meng een beetje citroen-, amandel- en gemberolie. Masseer hiermee de pijnlijke plekken. Ook koortsblaasjes genezen een stuk sneller met deze olie. Gewoon een paar keer per dag aanbrengen.
Als het leven je citroenen brengt, maak dan limonade!
Natuurlijk blijft de citroen ook gewoon lekker als voedingsproduct. Bijvoorbeeld als citroenlimonade op een warme zomerse dag. Die maak je natuurlijk gewoon zelf. Dit heb je nodig:
- 2dl water
- 200 gram rietsuiker
- sap van 4 citroenen
- 1 liter prikwater
- 1 limoen in plakjes gesneden
En zo maak je het:
- Kook het water in een pan en smelt hierin de suiker
- Laat de siroop ongeveer 4 uur afkoelen
- Meng met het citroensap en naar eigen smaak met prikwater
- Serveer de limonade in ijskoude glazen (of een grote kan) met ijsklontjes en limoenschijfjes
Een ander heerlijk recept vind je hier.
Beeld is van Instagram, gevonden op listotic.com
Beeld header: olllinka2
Geef een reactie