Ik eet het liefst biologisch. Daarvoor heb ik verschillende redenen, zoals mijn gezondheid (en die van mijn kinderen), het milieu en het dierenwelzijn. Ik vind het dan ook niet logisch, dat biologisch niet gewoon de standaard is qua voeding. Wat ik wel eens moeilijk vind, zijn alle voor- en tegenstanders die met allerlei feiten en weetjes op de proppen komen en het allemaal heel ingewikkeld maken. Voor mij is wetenschappelijk bewijs niet altijd nodig. Dat schreef ik al eerder.
Natuurlijk mag iedereen zijn eigen mening hebben welk soort voeding hij koopt. Ik hoop alleen dat je daar wel goed over nadenkt en je laat informeren. Want misschien denk je wel dat biologisch duurder is. Dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn, laat dit artikel zien, waarin budgettips staan.
Save our soils
Het is ook belangrijk om te weten dat 99,7% van ons voedsel van de grond komt. Dat daarvoor een gezonde bodem nodig is en dat we die juist in rap tempo verliezen, schreven we hier al. Terwijl je dit leest is er weer bijna 10.000 m2 vruchtbare aarde verwoest. Om gezonde, levende bodems te houden en zo de wereld te kunnen blijven voeden en klimaatverandering te remmen, zou biologisch eten een oplossing kunnen bieden. Biologische boeren bewerken hun grond niet met chemische middelen, maar snappen dat ze er goed mee om moeten gaan om het volgende jaar weer een goede oogst te krijgen. Ze werken alleen met natuurlijke mest, zodat er geen giftige stoffen in het water en de omliggende natuur terecht komen.
Biologisch als marketing
Marketeers snappen het als geen ander: biologisch verkoopt. De plofkip is opeens een ‘no-go’ en grote reclamecampagnes vertellen je dat deze niet meer in de winkels ligt. Maar het kloppen op de borst en jou als consument het gevoel geven dat alles nu koek en ei is… Mwha. Zeker, het is een verbetering. Maar het houden van zo’n 16 dieren per m² is nog steeds heel veel. En de ‘fantastische’ groeisnelheidverlaging zorgt ervoor dat deze kippen slechts 1 ½ week langer leven. Wat ‘daglicht in de schuur’ precies inhoudt, is ook niet helemaal duidelijk en of er in de bewerkte producten nu ook geen plofkip meer zit weet volgens mij niemand. Van de consumenten dan. Want marketeers en winkels maken ons liever niet wijzer dan we zijn. Kortom, deze ‘marketingactie’ lijkt in de verste verte nog niet op bio.
Keurmerk
Om als biologisch in de winkel te mogen liggen, kun je kijken of er op de verpakking een keurmerk zit. Het Europese Keurmerk (groen blaadje) laat zien dat het product aan alle eisen voldoet die hiervoor staan. Hieronder valt ook het EKO keurmerk. Een keurmerk dat nog verder gaat in biologische eisen is het Demeter-keurmerk voor biologisch dynamische producten. Daarover later meer.
Biologisch gezonder?
Of biologische voeding gezonder is? Mijn tip: luister naar je onderbuikgevoel én gebruik je nuchtere verstand. Biologische voeding is op een natuurlijke manier geproduceerd. De telers gebruiken geen bestrijdingsmiddelen bij hun groente en fruit. De producten zouden ook rijker zijn aan voedingsstoffen, zoals vitamine C en mineralen. Ook is het nitraatgehalte lager en bevatten ze minder afvalstoffen van bestrijdingsmiddelen. Omdat biologische groenten en fruit in een natuurlijk en rustig tempo kunnen groeien, hoeven er bovendien geen overbodige, en vaak giftige, chemische middelen gebruikt te worden. Die zullen echt wel allemaal goedgekeurd zijn door de EU, maar waarom zou je die binnen willen krijgen als er ook een alternatief is? Lees nog maar eens ons artikel over Roundup, een middel dat uiterst omstreden is vanwege de mogelijke schade die het zou aanrichten aan de gezondheid van mens en dier!
Pesticiden zijn chemicaliën waarvan het de bedoeling is dat ze giftig zijn. Want ze worden gebruikt om onkruid, schimmels, insecten of dieren zoals muizen te bestrijden, oftewel te doden. Wil jij die binnenkrijgen?
Het mooiste voorbeeld voor mij kwam van een biologische bloemkoolteler hier uit de buurt. Zijn bloemkoolveld lag vlak naast een weg en elke morgen waren er weer bloemkolen gestolen. Hij was het zo zat, dat hij een bord in zijn veld zette met ‘LET OP: giftige stoffen’. Opeens was de diefstal over. Gek toch, stel dat je in de winkel kunt kiezen in het groenteschap uit ‘biologisch’ of ‘met bestrijdingsmiddelen’. Welke zou jij dan kiezen? En als je weet dat de teelt van appels en peren flinke pesticidevervuiling van de bodem en het oppervlaktewater rond de boomgaarden oplevert en bovendien schadelijk voor bijen en andere nuttige insecten is, welke appels en peren zou jij dan kiezen?
Bewerkte zooi
Bijzonder is ook dat in een smaaktest van pesto’s de chefkoks een ambachtelijke, verse pesto als beste kozen en de consumentgroep een bewerkte variant – waar eigenlijk geen authentieke ingrediënten inzaten – koos. Onze smaakpapillen zijn zo vervlakt, dat we niet eens meer weten hoe puur smaakt. Bizar toch? De voedingsindustrie heeft ons met alle geur-, smaak- en kleurstoffen totaal in zijn macht. Zelfs onder de E-nummers die zijn goedgekeurd door de EU komt zo nu en dan toch weer een alarmerend bericht over een variant die toch niet zo gezond blijkt te zijn, zoals we hier schreven. Tijd om weer te leren hoe écht voedsel smaakt!
Vlees vermijden
Over de berichtgeving om rood, bewerkt vlees toch vooral te vermijden schreven we ook al eerder. Ik ben er heilig van overtuigd dat wanneer je respectvol omgaat met dieren, zorgt dat deze biologische voeding krijgen waaraan geen antibiotica is toegevoegd en wiens leefomstandigheden optimaal zijn, je best af en toe een stukje vlees kunt eten. Als je maar zeker weet dat het bewerkte vlees geen conserveringsmiddelen of andere geur-, kleur-, en smaakstoffen bevat. Biologisch vlees dus.
Weten is eten
Dit artikel is niet bedoeld om je bang te maken. Wel om je te informeren – zodat je niet kunt zeggen ‘Ich habe es nicht gewusst!’ – en je in de winkel een bewuste keuze kunt maken. Vind je het moeilijk om in de supermarkt in de wir-war van producten de juiste te vinden? Ga dan eens naar Ekoplaza. Dat is de grootste biologische supermarktketen van Nederland en daar zijn alle producten100% biologisch gecertificeerd. Zij geven hun boeren, telers en producenten een eerlijke prijs, zodat deze de kans krijgen om goede producten te blijven leveren. De winkelmedewerkers worden regelmatig bijgeschoold, dus weten heel veel van voeding en allergieën. Ook leuk: vanaf 19 januari kun je het gratis klantenmagazine Lekker Weten meenemen met allerlei tips, informatie en lekkere recepten met wintergroenten. Ekoplaza werkt met diverse ambassadeurs, waaronder Richard de Leth van OERsterk. Zo lang de voorraad strekt, krijg je bij een minimale besteding van € 15 gratis zijn OERsterkmenu kookboekje.
Winnaars
We mochten 5 Ekoplaza-cadeaubonnen weggeven van € 20. De winnaars zijn via onze nieuwsbrief bekend gemaakt.
Blijf op de hoogte van Live Green Magazine artikelen en geef je op voor de nieuwsbrief.
Tessa zegt
Zelf ben ik erg bezig met gezonde voeding en volg ik de nieuwste feitjes over healthy food. Wij hebben altijd biologisch gegeten. Daarnaast ben ik ook vegetarisch omdat ik de vleesindustrie slecht voor het milieus vindt. Nu ik op mij zelf woon kan ik helaas niet de gezonde en biologische producten halen vanwege een te laag salaris naast mijn studie. Daarom zou ik het heel leuk vinden om eens bij jullie te mogen shoppen!
Mirjam Schreuder zegt
Al sinds mijn jeugd help ik mijn vader op zijn volkstuin. Lekker buiten en samen zijn maar vooral die heerlijke groentes zonder bestrijdingsmiddelen. Toen ik uit huis ging en zelf voor mijn eten moest zorgen proefde ik het verschil! Graag zou ik die herinnering uit mijn jeugd weer herbeleven door producten bij Ekoplaza te kunnen kopen.
Berendina zegt
Ik kende deze winkel helemaal nog niet,en er zit nog wel een in mijn woonplaats. Ik ben er reuze benieuwd naar en wil graag goede gezonde producten kopen en de Ekoplaza ontdekken
anita zegt
ik ben wel bekend met Ekoplaza maar ben er al een hele tijd niet geweest, simpelweg omdat mijn portemonnee het niet toelaat… een cadeaubon zou voor mij dus goed van pas komen, kan ik weer een keertje heen en fijne produkten kopen!!
Tryja Boven zegt
Ik merk door meer bewust te eten en de slechte suikers zoveel mogelijk te laten staan mijn energie toeneemt! Door fruit en groente meer bilogische te kopen hen ik ontdekt dat de smaak veel lekkerder is van de pure groente of het stuk fruit. Veel meer genieten van eten. Denk aan een oefening van mindfulness – doe een rozijn in je mond en voel heel bewust wat je voelt – heerlijk en zeker met een grote rozijn uit een zakje gekocht bij ekoplaza
Anita H. zegt
Ik vind het heel jammer dat er geen Ecoplaza in mijn woonplaats is. Er zijn kennelijk wel plannen geweest voor vestiging. Gelukkig ligt er wel eentje in de stad waar ik werk. Ik ben er nog niet geweest, maar winnen van deze prijs zou een fijne aanleiding zijn voor een bezoek. Volgens mij is het assortiment aan bio-producten enorm daar.
Lucie zegt
Ik probeer heel bewust boodschappen te doen van een niet al te grote beurs, en voor goed brood en verse groente en fruit weet ik de weg al wel te vinden naar Ekoplaza. Maar eenmaal in de winkel zie ik zóveel heerlijke producten met prijskaartjes die me meestal (met spijt) verder doen zoeken bij een ander adresje…. Dus om een keer te mogen kiezen uit hun hele assortiment maak ik graag kans!
Sjoerd zegt
Ik ga naar Ekoplaza omdat ze daar (althans in Nijmegen) alleen biologische producten verkopen tegen een schappelijke prijs (Iets wat bij natuurwinkels vaak niet zo is)
We leven van 1 inkomen maar willen wel erg graag gezond eten. Bovendien mag mijn vriendin een hoop niet (gluten, lactose, witmeel, gerafineerde suikers, niet biologisch vlees) en hoewel ze bij een gewone supermarkt ook steeds meer allergeen vrij en biologisch verkopen moet je maar afwachten wat de kwaliteit is en OF het echt wel biologisch is! (Bij vlees heb ik zo nu en dan mijn twijfels en veel allergeen vrij voedsel zal vast en zeker weer uit de schappen verdwijnen als de verkoop minder wordt na bv de glutenvrije ‘hype’!)
Bovendien hebben ze heel veel dingen vaak niet bij een super en wel bij EKOPLAZA, zoals bv gierst en zwarte rijstnoodles!
Eveline zegt
Hi, wat een informatief en motiverend artikel. Ik ben al een aantal jaar ziek en daardoor ook in inkomen achteruit gegaan. Nu koop ik soms wel biologisch, als het in de supermarkt in de aanbieding is of bij de Lidl in de schappen ligt. Ik zou dus graag een keertje rondkijken in de Ekoplaza of er ook voor mij betaalbare dingen bij zitten.
Ans Stier zegt
Ik zou graag naar Ekoplaza gaan om lekkere gezonde dingen te kopen. Daarnaast ken ik deze winkel niet dus het is meteen een mooie kennismaking.
Paní zegt
Mooi artikel, de Ekoplaza is een supermarkt waar ik regelmatig boodschappen doe.
Het is inderdaad goed dat we gaan nadenken met welke producten we ons lichaam willen voeden. Puur en onbewerkt voedsel levert naar mijn mening ook zelf het bewijs, daar heb ik geen wetenschappelijk bewijs voor nodig….
Allereerst de smaak en ten tweede de reactie van je lichaam zelf. Huid, haar en nagels zien er na een aantal weken biologisch verantwoord en puur eten gewoon mooier uit.
En je krijg er meer energie van, hoeveel bewijs wil je hebben zou ik zeggen. Mijn lichaam is mijn beste graadmeter.
Zelf eet ik al jaren geen vlees en dat bevalt mij prima en voor de vleeseter in huis bereid ik mínder èn biologisch vlees.
En als daarmee ook nog eens de natuur en de dieren beter af zijn….