Blogger Sigrid heeft zich er altijd al over verbaasd: “Het toilet spoelen we gewoon met drinkwater door. Bizar toch eigenlijk? Heel lang geleden was ik eens bij De Kleine Aarde en daar was een voorbeeldhuis hoe je duurzaam kon leven. Het eerste wat me opviel was het toilet. Met regenwater werd je pies en poep weggespoeld. En waarom ook niet? Maar het kan nóg beter! Jouw pies is geld waard!”
Ook interessant: Tips om je eigen tuingrond te verbeteren
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Hongersnood door fosfaat tekort
Zo las ik op de site van Rioned, een bedrijf dat alles te maken heeft met riolering, hoeveel kapitaal wij dagelijks door de wc spoelen. Want jouw ontlasting en dan met name je pies, zit vol fosfaat. Niet voor niets gebruiken bio boeren de organische mest van hun koeien voor de vruchtbaarheid van hun land. Voor de gangbare teelt is dat anders. Fosfaat is bijvoorbeeld het hoofdbestanddeel van kunstmest. Maar volgens wetenschappers zijn alle winbare fosfaatvoorraden in mijnen binnen vijftig jaar uit de bodem verdwenen. Door ons eruit gehaald! En geen fosfaat = geen kunstmest. Aangezien de wereld nog niet gevoed kan worden met biologische landbouw, is het slechtste scenario voedseltekorten en hongersnood. Nog een reden om zo snel mogelijk op biologische landbouw over te gaan.
Moderne poepkar oplossing
En nu komt de oplossing: jouw en mijn pies! Want dat spoelen we zomaar door het toilet. Misschien dat er weer een ouderwetse poepkar door de straten kan rijden? Zover zal het niet komen. Maar in Sneek bijvoorbeeld hebben ze een woonwijk gebouwd die niet op het riool is aangesloten. Daardoor kunnen ze het fosfaat uit het afvalwater halen. Bovendien verwarmen ze met dat water de huizen en produceren ze energie in de vorm van biogas. Fantastisch toch?
Jouw pies als kunstmest
Ook experimenteert een aantal rioolwaterzuiveringsinstallaties al met nieuwe technieken om fosfaat uit het rioolwater terug te winnen. Na een speciale behandeling blijft een soort poeder (struviet) over dat als kunstmest gebruikt kan worden. Nog een mooi voorbeeld: in Amsterdam rijden vuilnisauto’s rond op rioolgas dat is gewonnen uit rioolwater. Behalve dat dit duurzaam is, is het ook nog eens goed voor het milieu. Gas stoot namelijk 95% minder fijnstof uit dan diesel, het is 100% CO2-neutraal en een gasmotor is de helft stiller dan een diesel.
Check je vaatwastablet
Wist je trouwens dat fosfaat vroeger een belangrijk ingrediënt van schoonmaak- en wasmiddelen was. Na gebruik kwam het voor een groot deel in het milieu terecht. Na invoering van fosfaatvrije wasmiddelen is de hoeveelheid fosfaten in het oppervlaktewater verminderd. Maar… Vaatwastabletten bevatten meestal wel fosfaat, waardoor het fosfaatgebruik sluipenderwijs zijn weg terug heeft gevonden in ons huishouden. En aangezien fosfaat nog niet overal uit het afvalwater wordt gehaald, geen zuivere koek dus! Want als er teveel fosfaat in het oppervlaktewater terechtkomt, leidt dit tot zuurstoftekort. Vaak zijn de effecten pas op zee en in de kustwateren te zien, omdat daar een geringere stroom is dan in de rivieren.
Mijn vraag aan jou luidt: zou jij jouw poep en pies inleveren als dat kon?
Bron: rioned
Geef een reactie