In Amsterdam gaat een pilot van start: ‘Nieuwe eiwitten op de menukaart’. Twee maanden lang serveren 5 horecagerelateerde locaties in Amsterdam eiwitten die duurzamer en diervriendelijker zijn dan de traditionele eiwitten. Een goed initiatief van Dutch Cuisine, dat meerdere gemeenten zouden moeten oppakken.
Door de culinaire mogelijkheden met de duurzame eiwitten bij een breed publiek bekend te maken, wordt zo de productie ervan gestimuleerd in Nederland. De 5 geselecteerde eiwitbronnen w.b.t deze pilot zijn:
- Boekweit
- Zeewier
- Nederlandse bonen
- Noord-Amerikaanse rivierkreeft
- Hollandse leghaan
Plantaardige eiwitten
Deze eiwitbronnen scoren goed op zowel duurzaamheid, diervriendelijkheid als gezondheid. Bonen, zeewier en boekweit bevatten veel goede plantaardige eiwitten en worden duurzaam geteeld. De Noord-Amerikaanse rivierkreeft en het Hollandse leghaantje zijn dierlijke eiwitten, maar minder milieubelastend. De Noord-Amerikaanse rivierkreeft is een schadelijke exoot in onze Nederlandse wateren en door ‘m te eten wordt de verdere opmars voorkomen. De keuze voor het leghaantje heeft nóg een extra voordeel: per dag worden 100.000 pasgeboren haantjes gedood als overschot van de legpluimveesector. De haantjes hebben een goed leven en worden gevoerd met lokale granen.
Toekomst in gezond eten bij The Edge
Als consument kun je maar bij een paar locaties terecht, zoals bij restaurant Bolenius aan de George Gershwinlaan 30 bij de Zuidas en restaurant Elements aan de Roelof Hartstraat. Werknemers van The Edge, het Deloitte gebouw en meest groene gebouw ter wereld(!) boffen: The Edge is niet alleen goed voor het milieu, het zorgt er ook voor dat gebruikers gezond blijven. Tijdens drukke werkdagen kun je ’s avonds toch gezond te eten thuis. Via een app en interactief scherm kun je overdag gerechten kiezen die je ’s avonds op tafel wilt zetten. Eetwinkel Bilder & De Clercq zorgt er vervolgens voor dat de benodigde ingrediënten aan het einde van de dag klaar staan om opgehaald te worden. Wat Live Green Magazine betreft is dit de toekomst!
Duurzame eiwitten opschalen
Ook bij Cordaan zorgcentrum en de kantines van gemeente Amsterdam krijg je als bezoeker uitgebreide informatie over de herkomst van de ingrediënten en de achtergronden van duurzaamheid. Om het resultaat te meten, wordt je als gasten naar je mening gevraagd over het gerecht. Met deze informatie hoopt de Gemeente Amsterdam de consumptie van de 5 duurzame eiwitten op te schalen en eiwitten breder verkrijgbaar te maken.
Smaken uit de natuur herontdekken
De gemeente Amsterdam werkt hierin samen met Dutch Cuisine. Zij ontwikkelen de recepten met nieuwe, ‘vergeten’ en onbenutte eiwitten, zoals tongschar en andere ‘bijvangst’-vissen, zeewier en algen, peulvruchten en geiten- en ganzenvlees. Op deze manier hopen ze dat wij als consument smaken uit de natuur herontdekken.
Geef een reactie