Yvette van Boven was afgelopen seizoen bij de VPRO te zien met ‘Koken met Van Boven’. Naast bezoekjes aan haar favoriete telers, boeren, vissers en andere deskundigen dook Yvette in de geschiedenis van ons voedsel, toen de witlof nog smaak had en de kool gefermenteerd werd om scheurbuik te voorkomen. Voorbij kwamen onder meer aardperen, koningsoesterzwammen, incourante delen en: verrassingseieren voor een feestelijk paasontbijt.
In aflevering 1 maakte Yvette andijviestamppot met draadjesvlees van paddenstoelen. De geschiedenis van andijviestamppot gaat terug naar 1929 toen het eerste recept bekend werd: aardappelen, groenten, vlees en een kuiltje jus. Yvette maakte ook andijviestamppot, maar dan zonder vlees.
Slimme schimmelnetwerken
Hiervoor ging ze naar Wouter Hassing. Hij teelt paddenstoelen in Amsterdam-Noord en legde uit hoe slim schimmelnetwerken in elkaar zitten en belangrijke opruimers zijn in de natuur. Yvette rookte zijn koningsoesterzwammen, trok ze uit elkaar tot ‘draadjesvlees’ en maakte koningsoesterzwammen-jus. Hét moderne recept van andijviestamppot!
Veredeling = minder smaak
In aflevering 2 stond de veredeling van groenten centraal. Hierdoor is de opbrengst hoger maar vaak gaat dit ten koste van de smaak van groenten. Yvette liet dit zien aan de hand van witlof. Ze bracht een bezoek aan teler Wim Bijma, die liet zien hoe de witlof veertig jaar geleden werd verbouwd. Vervolgens deed Yvette een experiment met de wortel van de witlof, cichorei.
Snoekbaars
Ook ging ze in deze aflevering met Piet Ruijter vissen in het IJ waar ze een snoekbaars ving: een exotische zoetwatervis die het goed doet in de wateren rond Amsterdam maar vreemd genoeg nauwelijks gegeten wordt.
Fotocredit: Oof Verschuren
Geef een reactie