Eerder schreef ik al over mijn ontmoeting met Dymphina Jooren: een van energie bruisende zakenvrouw, die te maken kreeg met een burn-out. Had ze het in haar eerdere blogs over het gelukshormoon serotonine, dit keer komt dopamine aan de orde. Hopelijk dat het jou inspireert als je te maken hebt met een burn-out of daar tegenaan loopt.
Ook interessant – Dymphina’s derde blog
Dymphina: “Dopamine wordt in je lichaam aangemaakt uit het aminozuur tyrosine (L-tyrosine) en dat kan weer worden aangemaakt door het aminozuur fenylalanine (L-fenylalanine). Dopamine wordt gezien als het beloningshormoon. Het regelt emoties, stimuleert je motivatie en het geeft je energie. Dopamine komt vrij na een stimulans, zoals bijvoorbeeld een positieve bevestiging die je krijgt, als je iets moois aanschouwt of als je geboeid bent door iets wat je meemaakt. Maar het kan ook zijn door iets wat je doet: bijvoorbeeld het koken van gezonde gerechten die je daarna met smaak opeet.”
Verslaving en dwangmatig gedrag
Krijg je een tekort aan deze prikkels (dopamine), dan gaat er in je hersenen iets mis met de dopamine bevoorrading. Het resultaat is dat je geneigd bent om dingen uit te stellen of kost het meer moeite iets gedaan te krijgen. Heb je een dopamine tekort, dan ben je (onbewust) op zoek naar manieren om toch te kunnen genieten. Daarbij kun je jouw grenzen gaan verleggen en dat maakt van jou niet alleen het meest creatieve en innovatieve wezen, het is tegelijk de teneur van alle eetstoornissen, verslavingen en dwangmatig gedrag. Omdat dopamine een genotsgevoel teweeg brengt en je gedrag beloont, kan dat ook de zak chips worden die je na een lange werkdag ’s avonds op de bank voor de tv leeg eet. Het is dus de kunst om je hersenen een andere manier van belonen te laten ervaren.
Omdat de aanmaak van dopamine een natuurlijk proces is, kun je dit ook zelf bevorderen:
- Doe vaker dingen waar je blij van wordt: ga naar een mooie tentoonstelling, koop een mooie zomerjurk of ga (met je gezin) lekker weg.
- Geef zelf vaker een compliment. Je voelt je daardoor beter maar krijgt waarschijnlijk ook vaker een complimentje terug.
- Wandel door de natuur en laat je verbazen door het moois dat moeder aarde gratis aan je geeft: bloemen, vlinders en een prachtige zonsondergang.
- Een maaltijd met veel eiwitten en weinig koolhydraten kan helpen om je dopaminespiegel te verhogen. Neem de tijd om dit aan een gezellig gedekte tafel gezamenlijk op te eten.
- Kook je met de recepten uit Eet Puur Geluk, dan verhoog je jouw dopamine. Het boek bevat 52 weken met weekmenu’s, een wekelijkse boodschappenlijst en de dagelijkse uitwerking van de gerechten.
Voedsel dat rijk is aan tyrosine en fenylalanine: amandelen, avocado’s, bananen, zuivel, peulvruchten, zaden, noten, mager rood vlees, kip, kalkoen, zeevruchten en tofu.
Zit je in of tegen een burn-out aan en wil je aan de slag gaan met mijn boek Eet Puur Geluk, let er dan op dat je:
- Weet wat het gehalte is van jouw neurotransmitters, serotonine en dopamine.
- Jezelf hebt laten testen of je voldoende vitamines en mineralen in je bloed hebt (vitamine B (3,6,9,12), vitamine Ester-C, magnesium, ijzer en zink.
- Jouw arts vraagt of je magnesium-threonate kan slikken, dit is een magnesium die door je hersenbarrière kan dringen en daar voor betere connecties zorgt.
- Darmflora in orde is. Bij disfunctioneren van je darmen worden voedingsstoffen minder goed opgenomen.
Ga je naar een arts met een ES TECK-Bodyscan en je geeft aan dat je in elk geval op bovengenoemde punten getest wilt worden, dan heb je binnen een uur de uitslag.
Voor de goede orde: gebruik geen drugs, alcohol of sigaretten. Deze middelen werken op je neurotransmitters. Gebruik je deze middelen, dan werkt de opbouw via je voeding niet.
Kookboek Eet Puur Geluk
Behalve de kijk op deze gelukshormonen, ging Dymphina ook biologisch eten. Haar bevindingen schreef ze op in het 52-weken kookboek. Hierin kookt ze meestal voor twee dagen tegelijk. Zo sta je de eerste dag wat langer in de keuken, maar de dag erna heb je met een kleine handeling een gezonde maaltijd op tafel. De foto’s in het boek maakte ze met haar eigen i-Phone, puur om jou te laten zien dat ze de gerechten ook écht zelf gemaakt heeft. Bij de recepten vind je een wekelijkse boodschappenlijst voor twee personen inclusief een korte omschrijving hoe je het gerecht moet maken.
Geïnteresseerd in het boek? Hier koop je het.
Annemarie Kroet zegt
Mooi theepotje heb je op de foto hier Dymphina! Liefs van Annemarie. 🙂