Eerder schreef ik al over mijn ontmoeting met Dymphina Jooren: een van energie bruisende zakenvrouw, die te maken kreeg met een burn-out. In diverse blogs op Live Green Magazine vertelt Dymhina jou hoe ze met een andere leefstijl haar leven weer op de rit kreeg. In dit blog komt Alexander Korbee aan het woord, de arts die Dymphina hierin begeleidde. Hopelijk dat het jou inspireert als je te maken hebt met een burn-out of daar tegenaan loopt.
Ook interessant: Dymphina’s eerste blog
Alexander Korbee is een BIG-geregistreerd arts voor functionele geneeskunde. Het is zijn passie om de kwaliteit van leven en de gezondheid van mensen te verbeteren. Dit doet hij door wetenschappelijk verantwoorde behandelmethoden en therapieën aan te bieden, als aanvulling op de mogelijkheden die de reguliere geneeskunde biedt. Hij leerde Dymphina kennen als een gedreven en enthousiaste ondernemer, met oog voor het welzijn van haar gezin en personeel. Korbee: Aandacht hebben voor je omgeving en naaste is natuurlijk zeer belangrijk. Bij Dymphina maakte dat haar relaties en onderneming ook succesvol. Maar de keerzijde was dat Dymphina haar eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid niet voldoende centraal had gesteld. Het tekort aan aandacht leidde tot allerlei lichamelijk en psychische klachten.
Focus op fysieke toestand
In de intake die ik met haar had, gaf ze dit probleem zelf ook al aan. Na een grondige analyse middels de gezondheidsscan en aanvullend onderzoek, adviseerde ik in mijn behandelplan waar in eerste instantie de focus op zou liggen: haar fysieke toestand. Dit hield in:
- Aanpassen van de voeding door het vermijden van haar voedingsintoleranties.
- Aanvullen van tekorten middels voedingssupplementen.
- Oppakken van een betere leefstijl.
Gezondheid in combinatie met recepten
In een tweede stadium heeft ze ook haar mentale conditie aangepakt door middel van deskundige coaching. Toen haar lichamelijke en mentale conditie zienderogen verbeterde, opperde zij weleens om een aantal dingen aan papier toe te vertrouwen, zodat anderen van haar ervaringen zouden kunnen leren. Vooral haar passie voor voeding en koken sloot hierbij goed aan. Dymphina kwam op het idee om de verbetering van haar gezondheid te combineren met het ontwikkelen van speciale recepten. De aanpak die ze hierbij voor ogen had, sprak mij aan:
- Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid.
- Luister naar goede adviezen.
- Zoek uit wat effectief werkt.
- Maak het vooral ook praktisch.
Eet Puur Geluk van Dymphina
Het aan papier toevertrouwen resulteerde in het boek Eet Puur Geluk. Een boek dat uitstraalt hoe Dymphina in het leven staat: praktisch en doortastend. Vol vuur en enthousiasme vertelde ze mij over haar intensieve speurtocht op internet en het raadplegen van allerlei voedingsdeskundigen. Zij heeft deze kennis en haar eigen creativiteit met koken weten te combineren tot de recepten die in Eet Puur Geluk omschreven staan.
Natuurlijke gelukshormonen
Dankzij de analyse van de gezondheidsscan wist Dymphina welke nutritionele stoffen zij tekort kwam: bepaalde eiwitten die de hersenen aansturen, namelijk de neurotransmitters serotonine en dopamine. Vulde ze deze stofjes eerst met voedingssupplementen aan, later kwam ze op het idee om deze stoffen uit haar voeding te halen. In haar recepten heeft ze bepaalde eiwitten verwerkt die op een natuurlijke wijze het serotonine- en dopaminegehalte verhogen. Dit worden ook wel de gelukshormonen genoemd. Bij de her-controle wees de scan uit dat de neurotransmitters bij haar volledig waren genormaliseerd door toepassing van deze gezonde voeding. De recepten werken dus optimaal voor het bereiken van een goede mentale vitaliteit!
Alexander Korbee: Bij de her-controle wees de scan uit dat de neurotransmitters bij Dymphina volledig waren genormaliseerd door toepassing van gezonde voeding. Haar recepten werken dus optimaal voor het bereiken van een goede mentale vitaliteit!
Elke dag genieten uit de natuur
Wie mentale klachten wil voorkomen of verhelpen, raad ik aan om haar boek te lezen én in de keuken te gaan gebruiken. De heerlijke recepten zijn ook nog eens eenvoudig, dus voor iedereen uit te voeren. Maar vooral: ze zijn gezond! Bijzonder bij dit boek is dat je elke dag kunt genieten van iets uit de natuur en dus letterlijk PUUR geluk eet!”
Alexander Korbee – arts voor functionele geneeskunde
Kookboek Eet Puur Geluk
Behalve de kijk op deze gelukshormonen, ging Dymphina ook biologisch eten. Haar bevindingen schreef ze op in het 52-weken kookboek. Hierin kookt ze meestal voor twee dagen tegelijk. Zo sta je de eerste dag wat langer in de keuken, maar de dag erna heb je met een kleine handeling een gezonde maaltijd op tafel. De foto’s in het boek maakte ze met haar eigen i-Phone, puur om jou te laten zien dat ze de gerechten ook écht zelf gemaakt heeft. Bij de recepten vind je een wekelijkse boodschappenlijst voor twee personen inclusief een korte omschrijving hoe je het gerecht moet maken.
Geïnteresseerd in het boek? Hier koop je het.
Lees ook
- Voeding als vak op school?
- Nieuwe regels voor etiketten op voeding
- Wil je zo min mogelijk suiker? Zo lees je een etiket!
Geef een reactie