Associeer jij hormonen ook met geslachts- of sekshormonen? En dat ze je leven tot een nachtmerrie kunnen maken als ze uit balans zijn? Een uitgebalanceerd hormoonstelsel heeft overal invloed op, zelfs op healthy aging! In het boek ‘Blue Zones’ lees je hier meer over. Het goede nieuws: je kunt je hormonen beïnvloeden. Via gezonde gedachten (sociale contacten), zuurstof/licht (naar buiten!) en … je voeding! Op de markt zijn inmiddels diverse boeken die dit beamen. Zoals het boek ‘De Hormoonfactor’ van Ralph Moorman en ‘Alles draait om je hormonen, het is maar dat je het (w)eet’ van Rineke Dijkinga.
‘Receptenarchitect’ Rineke Dijkinga: “Koken en eten zouden een dagelijks feestje moeten zijn. Koken met eerlijk, onbewerkt voedsel betekent dat je het zelf moet bereiden. Tijd vrij maken voor eten hoort wat mij betreft gewoon bij je leven en je gezondheid. Net als tanden poetsen, douchen en je haar kamen.”
Gifstoffen en groeihormonen hechten zich ook aan cellen!
Hormonen zijn boodschappers die onze cellen opdracht geven hoe ze moeten werken. Tal van gifstoffen in ons milieu – zoals pesticiden op groenten en fruit of groeihormonen in vlees of vis uit de bio-industrie – lijken op de hormonen en hechten zich ook aan onze cellen. Zo raakt de gezonde aansturing van je cellen ernstig verstoord. Het vermijden van gifstoffen en het kiezen van bepaalde voedingsmiddelen kunnen de gezonde werking van hormonen in je lichaam versterken. Zo maak je jouw lichaam weerbaarder tegen ziekten en geef je het extra gezondheid en vitaliteit. Meer mensen zijn enthousiast over Rineke’s boek. Zou zouden de recepten uit haar boek volgens arts en kankeronderzoeker Henk Fransen aan de basis van de preventieve geneeskunst staan.
Aandacht voor je hormonen
Met haar boek wil Rineke je inzicht geven in je hormoonsystemen en hoe ze elkaar beïnvloeden. Ons hele hormonale systeem is onderworpen aan de ritmes van de natuur en zijn gebaat bij onbewerkt, eerlijk voedsel en een natuurlijke leefstijl. Daarbij spelen onze darmen en lever een vitale rol in het afbreken, recyclen en goed omzetten van alle hormonen. Ook de alvleesklier speelt een vitale rol in je hele hormoonhuishouding. Tijd om hier aandacht aan te besteden!
Hormonaal evenwicht = voldoende hormonen aanmaken + afbreken in de lever + afvoeren via je darmen en nieren
‘chronische stress zorgt voor grote hormonale ontregelingen. Juist tijdens stressperiodes is het goed je voeding en leefstijl zo aan te passen dat je jezelf optimaal door deze stresstijd loost.’
4x belangrijk:
- Eet minstens 500 gram (250 gr groene) groenten op een dag.
- Eet super hormoongroenten: broccoli, boerenkool, spruitjes en broccosprouts.
- Eet minstens 30 gram vezels per dag.
- Eet gefermenteerde voedingsmiddelen als zuurkool.
Zijn je hormonen uit balans? Vermijd (tijdelijk):
- Rood vlees
- Suiker
- Gluten
- Koffie
- Alcohol
- Transvetten
- Smaakversterkers
Hormoonverstorende stoffen komen ook via plastic verpakkingen in je lichaam terecht!
Bio=logisch!
Ik schreef er al eerder over en ook Rineke zegt het in haar boek: biologisch en biodynamisch voedsel is de beste keuze. Hierin zitten beschermende stoffen, zoals salvestrolen, die een belangrijke rol in je hormonale gezondheid spelen. Zeer ongewenst voor je hormonen zijn xeno-oestrogenen, die in bestrijdingsmiddelen voorkomen. In Rineke’s boek zie je in één oogopslag voor welke gangbare voedingsmiddelen een gezondere vervanger te vinden is. Zoals voor vis plantaardige omega3-oliën, die je vindt in hennepzaad, walnoten, lijnzaadolie en chiazaad.
Hormonen herkennen
Om meer van de complexiteit van hormonen te weten te komen, heeft Rinke twee hoofdstukken gewijd aan de werking van de vele hormonen die een belangrijke werking in je lichaam hebben. Het wordt al snel duidelijk dat alles om je hormonen draait! Ongelooflijk interessant én reden te meer om hier in je dagelijks leven op te letten. Sommige veranderingen zijn makkelijker te maken – bijvoorbeeld aanpassing van je voeding – dan anderen. Zo heeft stress een behoorlijke invloed op de ontregeling van je schildklierhormonen… Mijn schildklierproblemen ontstonden na mijn burn-out…
Recepten
In haar boek geeft Rineke heel veel recepten. En adviezen. Want een broodje smeren en een koekje tussendoor is lekker makkelijk, maar niet zo raadzaam voor een stabiele hormoonbalans, vanwege de gluten en het fytinezuur in veel graanproducten. Grijp jij bij stress snel naar een lege, bewerkte chocoladereep? Rineke geeft een alternatief, wel van chocolade, maar bomvol magnesium. Een stofje dat je bij stress heel goed kunt gebruiken!
Last van je schildklier? Tip voor op de paastafel: het groentebrood van Rineke!
Wil je het boek aanschaffen? Dat kan hier.
Geef een reactie